Četvrtak 31.05.2018.
05:00
Z. Mirković - Vesti

Jezikom sekao gore nego mačem

Z. Mirković
Boj informacijama: Gordana Ilić Marković

Profesorka slavistike Univerziteta u Beču prikazala je austrougarsku propagandu na primeru stvaralačkog opusa Aleksandra Rozenfelda kao ratnog izveštača.

Aleksandar Rozenfeld, alijas Roda Roda, književnik, hroničar i najpoznatiji humorističar sa nemačkog govornog područja pre Prvog svetskog rata, prvi prevodilac Petra Kočića i Branislava Nušića na nemački jezik, do sada je izučavan uglavnom kao satiričar.

Gordana Ilić Marković se u svom delu posvetila izučavanju njegovog opusa kao šefa austrougarskog ratnog presbiroa pri generalštabu koji je vodio medijsku kampanju protiv Srbije.

Z. Mirković
Ljubinka Trgovčević

Na prezentaciji u Gete institutu u srpskoj prestonici autorka je ukazala da je Roda Roda objavljivao i u okupacionim novinama u srpskoj prestonici i da se sam prijavio za rad u presbirou.

Podsetila je da je Roda Roda imao vojno obrazovanje, ali da je ražalovan 1905, izgubio sve činove zbog načina života i izvrgavanja ruglu austrougarske vojske kroz njegove priče.

- Dobiti Roda Rodu za pisanje je bilo značajno, jer je čitan i svi su znali ko to piše - objasnila je Ilić-Marković značaj ulaska ovog pisca u presbiro austrougarske vojske.

- Jezik može poseći gore nego mač, a to je dokazao u Prvom svetskom ratu Roda Roda - konstatovala je ona.

Istoričarka Ljubinka Trgovčević rekla je da je prava eksplozija propagande doživljena u Prvom svetskom ratu, čime je ovo bio prvi medijski rat - veliki rat reči.

- Osim oružja na frontovima sve zaraćene države su smatrale da je upravo propaganda važno sredstvo u borbi protiv neprijatelja - kazala je ona.

Ljubinka Trgovčević je napomenula da je ratni presbiro austrougarske vojske imao više od 300 autora, dok je srpski bio daleko manji, iako je i među njima bilo nekih značajnih stvaralaca. Takođe je podsetila da se, kada je reč o Rodi Rodi i drugim austrijskim članovima presbiroa, radilo o ljudima dvostrukog identiteta, pošto su bili Jevreji, ali su osećali da pripadaju kulturi zemlje u kojoj žive.

Z. Mirković
O lažnim vestima: Muharem Bazdulj

Pobednica i poraženi

Pisac Muharem Bazdulj rekao je da je propaganda, koja je začeta u Prvom svetskom ratu, sada, zahvaljujući novim sredstvima, doživela vrhunac i odražava se i kroz lažne vesti. On je dodao da je Jugoslavija bila sastavljena od zemalja kao što je Srbija koja je bila pobednik i država koje su učestvovale u ratu na gubitničkoj strani, zbog čega je postojao problem da preživi.
"Problem Jugoslavije je bio što nismo znali šta da radimo sa poraženim", istakao je Bazdulj.






 

2024 © - Vesti online