Sreda 30.05.2018.
18:40
Z. Mirković - Vesti

Srpske pesme peva i Karitasov hor

Na manifestaciji učestvovali su međunarodni hor 129, KUD Srbija, vokalni solista Marija Blagojević, sopran Sara Restas, koju je na klaviru pratio Dušan Sretović, austrijski istoričar i publicista Hanes Hofbauer, austrijski glumac srpskog porekla Aleksandar Petrović, italijanski pevač Kaudio Cijak i književnik Petar Milatović Ostroški.

Ne dajte Kosovo

Na kraju izlaganja koje je publika pratila s velikom pažnjom Milatović je apelovao na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poštuje Ustav Srbije i na taj način sačuva Kosovo i Metohiju, kako je naglasio, "najsvetiju srpsku tapiju".
Taj Milatovićev apel postao je i završna poruka udruženja Fokus predsedniku Srbije sa manifestacije Mi gradimo mostove prijateljstva.

Hor 129 jer hor Karitasa i sastavljen je od članova iz celog sveta, među kojima nema Srba, a na ovoj manifestaciji je pevao srpske pesme.

- Cilj naše manifestacije bio je da približimo srpsku kulturu drugim narodima u Beču, da ih upoznamo sa našom istorijom i tradicijom i na taj način upoznavajući ih sa svojom kulturom gradimo mostove prijateljstva - objasnila je Vesna Klinger.

Ona je istakla da Fokus prvi put organizuje ovu manifestaciju i na taj način neguje srpsku kulturu i tradiciju. Prema njenim rečima

Fokus kroz organizovanje raznih predavanja i tribina doprinosi očuvanju srpskog nacionalnog blaga.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su Hajder Sari iz Magistrata 7 i predstavnici turskih, ruskih i drugih udruženja stranaca u Beču.

Austrijski istoričar i osvedočeni prijatelj Srba Hofbauer iscrpno je govorio o istoriji Srba u Austriji i Beču, ukazujući na početke srpskog doseljavanja u austrijsku prestonicu, na delovanje srpskih umova u prošlosti. Posebno je ukazao na pogrešne poteze evropskih i svetskih moćnika od 1991. godine do zločinačkog bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999. godine.

Na kraju manifestacije je govorio i književnik Petar Milatović Ostroški o "srpskom krstonošnom i svetlonosnom kosovskom putu u večnost", pritom otkrivajući šta su sve razni turski istoričari priznavali Srbima o Boju na Kosovu, što je do skoro bilo nepoznato široj javnosti, ukazujući na genezu srpskih sunovrata u prošlosti koji se sada ponavljaju.

Rukotvorine

Na poziv udruženja Fokus gošće manifestacije bile su članice udruženja žena Crvena ruža iz Bosanske Gradiške u Republici Srpskoj, na čelu sa Gordanom Todorović i udruženje Narodna radinost iz Barajeva, čiji je predsednik Radina Jelić. Ova dva udruženja su promovisala rukotvorine i tradicionalne načine izrade odevnih predmeta kako bi približila srpsku tradiciju, koja je neodvojiv deo srpske kulture.


 

2024 © - Vesti online