Sreda 30.05.2018.
12:45
Vestionline, Tanjug

U borbi protiv terorizma važna podrška pravosudnih institucija

V. Sekulić
Goran Svilanović

Svilanović je to izjavio na regionalnoj radionici o borbi protiv terorizma i ekstremizma koja se održava u Tirani.

- Borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma ne može se voditi bez pune podrške i učešća pravosudnih institucija u tom procesu. Do sada smo svedočili odlučnom i posvećenom radu institucija za sprovođenje zakona širom regiona u ovoj oblasti. Od 2016. godine, sudovi u regionu su desetine osoba proglasili krivim za dela vezana za borbu na inostranim ratištima i terorizam, osudivši ih na ukupno preko 380 godina zatvora i zatvorivši više od 70 osoba u zatvore širom Zapadnog Balkana - rekao je Svilanović.

Albanska ministarka pravde Etilda Gjonaj ukazala je na neophodnost za saradnjom svih dostupnih mehanizama na sprečavanju i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

- Albanska vlada je odlučna u nastojanjima da spreči i bori se protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih vezanih krivičnih dela. Usvojili smo sve strateške dokumente, kao što je nacionalna strategija za borbu protiv nasilnog ekstremizma, i uspostavili koordinacijski centar za nasilni ekstremizam. Međutim, i dalje je preko potrebna dodatna i kontinuirana obuka praktičara u svim segmentima pravosuđa u ovoj oblasti - navela je ona.

Na radionici su se okupili sudije, tužioci i eksperti sa Zapadnog Balkana, gosti iz međunarodnih organizacija i partnerskih organizacija kako bi razgovarali o važnim pitanjima za bolju saradnju u ovoj oblasti.  

Učesnici raspravljaju o pravnim i policijskim praksama u radu na slučajevima radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma i procedurama klasifikacije i deklasifikacije dokumenata na sudovima, naročito u predmetima nasilnog ekstremizma i terorizma, saopštio je RČ.
 

2024 © - Vesti online