Utorak 29.05.2018.
21:51
Vestionline, Tanjug

Nastavlja se agonija u Italiji: Odloženo formiranje vlade, Kotareliju potrebno vreme

EPA/ALESSANDRO DI MEO
Vlada osuđena na propast i pre nego što je formirana: Karlo Kotareli

Portparolka predsednika Italije rekla je da će se Matarela sa Kotarelijem ponovo sastati sutra ujutro i da je Kotareliju potrebno više vremena da oformi kabinet, prenosi AP.

Kotarelijeva vlada, koja bi Italiju vodila kroz period neizvesnosti, izgleda da je osuđena na propast i pre nego što je oformljena, ocenjuje američka agencija.

Populističke partije, koje su osvojile najviše glasova na izborima u martu koji su završeni bez jasnog ishoda, najavile su da će glasati protiv  tehnokratske vlade prilikom glasanja o poverenju, a to bi Italiju primoralo na nove izbore, krajem leta ili početkom jeseni, konstatuje AP.

"Avet finansijske krize ponovo se danas nadnela nad Italijom, uplašivši tržišta jer zemlja ide ka novim izborima koji bi mogli da se pretvore u referendum o ostanku u evrozoni", zaključuje američka agencija.

Kotareliju je Matarela poverio mandat za sastav nove vlade nakon što je propao pokušaj formiranja vlade dve najveće stranke - Pokreta pet zvezdica, nastrojenog protiv esablišmenta, i antiimigrantske Lige.

Naime, predsednik - koji u Italiji imenuje premijera i ministre - usprotivio se odluci populističkih stranaka o evroskeptičnom ministru ekonomije.

2019 © - Vesti online