Utorak 29.05.2018.
18:41
Vestionline, Tanjug

SAD: Negiraju se prava vernicima različitih vera na Kosovu

A. Čukić
Na Kosovu bez podrške za pripadnike svih verskih zajednica: Priština

U izveštaju se govori i o finansijskoj podršci koju je Vlada Kosova dala instituciji za islamsko obrazovanje, Islamskoj zajednici Kosova (IZK), medresi u Prištini, Prizrenu i Gnjilanu, kao i to da su se na tu odluku žalile druge verske grupe koje nisu dobile finansijsku podršku.

"Pojedini pripadnici drugih grupa i drugi nereligiozni pripadnici su naveli da su bili uznemireni zbog toga što vlada nije finansirala versko obrazovanje za druge verske grupe", navodi se u izveštaju.

Kao deo strategije vlade, za IZK se navodi da je održala sastanke u medresi i na Fakultetu za islamske studije, sa ciljem informisanja mladih o tome da ne potpadnu pod uticaj ekstremizma.

Kako se navodi, u izveštaju se pominje i izveštavanje medija o pritisku koji je turska vlada izvršila na kosovske institucije u cilju zatvaranje škola koje su povezane sa muslimanskim klerikom, Fetulahom Gulenom.

Izveštaj pominje da je bilo slučajeva nasilja na verskoj osnovi, intervenisanja u verska hodočašća, jezika mržnje i vandalizma, kao i da su dve verske zajednice - IZK i SPC  kritikovale medije za podsticanje klime netolerancije.

Izveštaj pominje da je opština Priština nastavila da brani SPC da sprovodi popravke na objektu pravoslavne crkve u kampusu Univerziteta u Prištini.

2024 © - Vesti online