Utorak 29.05.2018.
23:23
N. Popović - Vesti

Građevinci spremni da brane svoja prava: U štrajk zbog penzije?!

M. Karović
Kolektivni ugovor u građevinskoj branši ističe krajem godine

Mnogi se radnici zbog dugogodišnjih teških napora na poslu i često ugroženog zdravlja, odlučuju na ovu varijantu, ali je najavljenim merama ta mogućnost sada ugrožena. Šta se krije iza najnovijeg "udara" na prava građevinskih radnika za "Vesti" objašnjava Darinka Filipović, pravni savetnik u sindikatu Unija i socijalna radnica u Migracionoj službi za strance.

S obzirom na to da je građevinska branša trenutno u ekspanziji, gradi se na sve strane, a knjige radnih naloga su više nego pune.

Vesti
Darinka Filipović

- Opšti kolektivni ugovor u građevinskoj branši ističe krajem ove godine i trenutno se vode pregovori u vezi sa poboljšanjem, ali sudeći po ovome Savez poslodavaca "napada" Opšti kolektivni ugovor, posebno prevremenu penziju koja se trenutno isplaćuje za građevinske radnike koji su napunili 60 godina. Poslodavci su odlučni da "proguraju" ili pomenuto smanjenje penzija koje iznosi oko 30 odsto, a ako to ne prođe, traže pomeranje granice za odlazak u penziju na 63 godine - kaže Darinka Filipović.

- Sindikati, po meni, s pravom zahtevaju poboljšanje radnih uslova i staju na "barikade" odbrane prava na penzije sa 60 godina života. Kako sam čula, radnici su spremni i na štrajkove ukoliko drugačije ne dođe do pregovora i usvajanja ovog predloga sindikata - naglašava Filipovićeva.

Prema njenim rečima, penzioneri sa 60 godina imaju pravo i dalje na plaćanje doprinosa u penzionu kasu sve do 65. godine života. Jedan deo se oduzima od penzije, a drugi deo uplaćuje FAR(Fond za prevremeno penzionisanje). Penziona kasa se uplaćuje u takozvani Auffangeinrićtung (centralna kasa za penzionere i za poslodavce koji nisu sklopili osiguranje, a bili su obavezni da to urade).

Kada prevremeni penzioneri navrše godine starosti za redovno penzionisanje (65 godina) imaju pravo da ovaj uplaćeni deo ili podignu u gotovi ili pripoje svojoj penzionoj kasi i podnesu zahtev na penziju iz drugog stuba osiguranja tj. penzione kase.

- Tako u starosti imaju i penziju iz starosnog osiguranja (AHV) i drugog "stuba" (PK/BVG) - kaže na kraju razgovora za "Vesti" Darinka Filipović.

Sindikati uz radnike

- Nedavno se moglo pročitati i čuti u švajcarskim medijima da je fond Auffangeinrićtung
dao otkaz FAR penzionerima u vezi sa uplatom doprinosa u penzioni fond. Dakle pogođena je samo penziona kasa ali ne i penzija sa 60 godina. Sindikati će sigurno braniti interese građevinskih radnika - kaže Darinka Filipović.


 

2024 © - Vesti online