Sreda 30.05.2018.
00:42
Lj. Ivanović - Vesti

Islamska ofanziva na BiH

wikipedia.org/Natalino7
Zabrinjavajući religiozni uticaj na podeljenu zemlju

Prema navodima iz istraživanja Juronjuza, meka moć Turske je u BiH posebno prisutna u medijima, ali i obrazovnom sistemu. To je otišlo toliko daleko da je posle neuspelog vojnog udara u Turskoj 2015, a za koji je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio bivšeg mentora i klerika Fetulaha Gulena i posredno SAD, i u BiH je krenuo lov na "gulenovce" u obrazovnom sistemu, te su mnogi koji su imali navodne veze s tim pokretom bili oterani s posla.

Bivši diplomata Zlatko Dizdarević tursko mešanje u bosanske poslove vidi kao pretnju koja dodatno slabi ionako krhku državu i produbljuje unutrašnje konflikte. Potpuno isto stvar vidi i predsednik RS Milorad Dodik koji je ocenio da su poruke lidera SDA Bakira Izetbegovića prilikom susreta sa Erdoganom u Sarajevu "jasan znak dobrodošlice izbeglicama sa Bliskog istoka".

- Turska je pomagala Aliju Izetbegovića još tokom rata, i Turska i danas stoji žestoko iza svih politika koje sprovodi Bakir Izetbegović i SDA u celini. Mogli ste da čujete Erdogana da kaže: "Mi odavde otići nećemo". A ko ih je zvao da dođu? Mi nismo, a ako nisu ni Hrvati, onda ih nije zvala BiH nego Bakir Izetbegović i njegova politika - zaključio je Dodik.

Kontroverzni projekat

Ne pojačava samo Turska svoje prisustvo u BiH, čine to i Zalivske države iz godine u godinu. Tako su investitori iz Saudijske Arabije sa 50 miliona evra finansirali izgradnju tržnog centra Sarajevo Siti Centar, najveći u državi, pri čemu je to samo jedan od arapskih poduhvata u poslovima s nekretninama. Jedan od najkontroveznijih projekata se zove Buroj-Ozone, na obroncima Bjelasice, a investitor iz Dubaija planira najveći turistički risort u Evropi, kapaciteta od neverovatnih 40.000 gostiju!

Dizdarević podseća da je "turski uticaj usko povezan sa Muslimanskom braćom" i da je vrlo čudna realnost na delu u BiH.

- Bošnjaci muslimani nemaju nikakav otomanski identitet. A ipak, u večeri kada je Erdogan izabran za predsednika Turske, Izetbegović mu je čestitao rečima: "Gospodine predsedniče, vi niste samo predsednik Turske, već i svih nas" - podsetio je Dizdarević.

Bilbordi na arapskom

Dino Hadžić, član veća opštine Ilidža u Sarajevu, kaže da su veliki problem bilbordi na arapskom jeziku.
- Službeni jezik BiH je definisan i zvanična pisma su latinica i ćirilica. Sve strane investicije su dobrodošle i nemam ništa protiv arapskih turista, ali BiH treba da sačuva svoj identitet - istakao je za Juronjuz Hadžić.

 

 

2024 © - Vesti online