Utorak 29.05.2018.
12:30
K. Marković - Vesti

Morava spaja braću

Saradnja dve folklorne grupe Morava, sa dva kontinenta, započela je prošle godine tokom 31. festivala folklora u Bonirigu kada su mladi iz Amerike, između ostalih, posetili i srpsku zajednicu u Melburnu.

Tri decenije sa harmonikom

Gost večeri bio je profesor harmonike Dragan Krnjeta koji će narednog vikenda u Melburnu obležiti tri decenije profesionalnog rada u Australiji.

Putovanje u Ameriku biće prilika da mladi iz srpske zajednice Melburna, pokažu srpskoj dijaspori širom američkog kontinenta, kako oni neguju tradicionalne običaje, kulturu i jezik na Petom kontinentu. Pored San Dijega, gde će biti učesnici njihovog folklornog festivala, članovi srpske zajednice iz Melburna, trebalo bi da gostuju u Los Anđelesu, Čikagu i Njujorku.

Kako nam je rekao koreograf Slobodan Benđo, za mnoge u folklornoj grupi to bi bio prvi odlazak u Ameriku, gde će imati priliku da vide kako tamo žive naši zemljaci, ali i da se produbi saradnja dve folklorne grupe. Tamo će biti i formalizovano bratimljenje dva ansambla koje je najavljeno prošle godine.

Tokom prošlogodišnje posete mladih iz Amerike, ovde su se rodile i nove ljubavi između njih i mladih iz Australije, nova poznanstva i prijateljstva.

Zabavu i da što lakše dođu do potrebnih sredstava za put, pomogao je veliki broj posetilaca, a svojim nastupima i folklorna grupa Šumadija iz Kizboroa i grčki folklorni ansambl Manasis iz Melburna. Sva tri ansambla priredila su celovečernji zabavno- muzički program ispunjen koreografijama iz Srbije i Grčke.

2024 © - Vesti online