Ponedeljak 28.05.2018.
17:25
rts.rs, Vestionline

Skoplje i Atina na korak od sporazuma

Tanjug/AP
Zoran Zaev i Aleksis Cipras na jednom od prethodnih susreta

Detalji dogovora još su pod velom tajne, pošto Kocijas i Dimitrov u odvojenim izjavama grčkim i makedonskim medijima nisu komentarisali buduće ime Makedonije, ali se očekuje da pojedinosti ovog sporazuma budu objavljene pošto ekspertski timovi okončaju rad na tekstu dogovora.

- Danas ili sutra nastavićemo pregovore na ekspertskom nivou, jer se moraju rešiti pravni i tehnički detalji - rekao je Kocijas dnevniku Katimerini, objašnjavajući da će tekst sporazuma, nakon toga, biti predat premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu.

Izvori lista Katimerini tvrde da su na stolu najmanje dve varijante imena. Grčki mediji, takođe, tvrde da poslednja varijanta "Republika Ilindenska Makedonija" nije više u opticaju.

I šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov je potvrdio da su dve strane pronašle okvir za kompromisno rešenje imena Makedonije.

- Održali smo produktivan sastanak i očekujemo da kompromisni okvir bude definisan tokom dana - rekao je Dimitrov.

Nakon što pravnici uobliče dogovor dvojice šefova diplomatije, očekuje se susreta premijera Ciprasa i Zaeva. Izvori u Briselu tvrde da je taj susret moguć već tokom sedmice.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

2024 © - Vesti online