Ponedeljak 28.05.2018.
16:05
b92.net, Vestionline

Kejptaun ide ka svojoj najvećoj katastrofi?

pixabay.com
Kejptaun u opasnosti zbog nestajanja zaliha vode

Iako su zalihe vode trebale da traju do aprila, zahvaljujući padavinama ''nulti dan'' je pomeren, pa se prognozira da će Kejptaun ostati bez vode tek u 2019. godini. 

Iako su gradske vlasti preuzele niz koraka kako se to ne bi dogodilo, ne znači da je situacija u Kejptaunu dostigla bezbedan nivo. U pitanju je tekući problem koji zahteva konzistentnu pažnju i analizu. 

U proteklih nekoliko nedelja zabeležen je značajan razvoj. U rad su krenula tri odvojena postrojenja za desalinizaciju, a Ksantea Limberg, članica gradskog odbora, tvrdi da je izgradnja svakog postrojenja završena, kao i pogon za ispitivanje kvaliteta vode.

Postrojenja bi trebalo da proizvode do sedam miliona litara vode dnevno, a krajem maja će biti puštena u rad. 

Drugi problem je i prevelika potrošnja vode u ovom gradu - 13. maja ove godine grad je bio znatno iznad svoje uobičajene potrošnje vode, a njegovi stanovnici koristili su čak 104 miliona litara više nego prethodnih dana. 

Služba za vodovod i kanalizaciju Kejptauna takođe će uložiti napore da ubrza primenu najnovije tehnologije koja će pametnije usmeravati vodovodnu mrežu.

Priključivanje takve tehnologije na vodosnabdevanje grada će poboljšati potrošnju vode, a smanjiti brzinu kojom se voda koristi u druga svojstva.

2024 © - Vesti online