Ponedeljak 28.05.2018.
10:55
Vestionline, Tanjug

Mogerini: Ohrabreni smo napretkom u pregovorima Atina-Skoplje

EPA/SERGEY DOLZHENKO
Federika Mogerini: EU zadovoljna pregovorima koje vode Atina-Skoplje

Šefovi diplomatija zemalja članica, na čelu sa Mogerini, tokom neformalnog doručka sa šefom diplomatije Makedonije Nikolom Dimotrovim razmotrili su napredak u razgovorima između Grčke i Makedonije, koji se vode u cilju pronalaženja rešenja za ime bivše jugoslovenske republike, što bi Skoplju odblokiralo put dalji put evroatalnskih integracija.

- Svi smo vrlo ohrabreni napretkom u razgovorima Skoplja i Atine o pitanju imena. Svi ćemo raditi na podršci pozitivnom ishodu ovih važnih pregovora - izjavila je Mogerini.

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu razgovaraju o rezultatima samita lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, iranskom nuklearnom programu, ali i o situaciji u Gazi posle otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Tokom sastanka Saveta EU šefovi diplomatija će razmotriti i situaciju u Iranu i potvrditi dalje zalaganje EU u cilju održanja iranskog nukleranog programa, a u svetlu povlačenja SAD iz tog međunarodnog sporazuma.

Mogerini je najavila da će se na sastanku u Briselu razgovarati i o situaciji u Gazi i nastavku rada na rešenju izraelsko-palestinskog pitanja koje podrazumeva dve države i Jerusalim kao zajednički glavni grad.

Šefovi EU diplomatija će usvojiti zaključke povodom nedavno održanih predsedničkih izbora u Venecueli i razmotriti situaciju u Kongu
 

2024 © - Vesti online