Ponedeljak 28.05.2018.
10:32
Politika

Greška u Aušvicu: Beograd prestonica NDH?!

pixabay.com
 

List navodi da je direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina pokušao da upozori profesionalnog vodiča Dorotu Žak da je netačan podatak na karti. 

On je ukazao da se koncentracioni logor Zemun, poznatiji kao Staro sajmište, nalazio na teritoriji NDH, čiji je glavni grad bio Zagreb, a ne na delu vojnookupacione teritorije Srbije, sa Beogradom kao prestonicom, na šta je Žakova samo slegnula ramenima. 

Mišina je ocenio za "Politiku" da je ovo dio procesa revizije istorije u kojoj se apsolutna odgovornost Gestapoa u konačnom rešavanju jevrejskog pitanja prebacuje na njihove kolaboracioniste, u ovom slučaju tadašnje vlade Milana Nedića. 

On smatra da u posao ispravljanja ovog netačnog podatka treba da se uključe Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo kulture, kako bi beogradski Muzej žrtava genocida izneo predlog usaglašen sa Vladom Srbije. 

List navodi da je zanimljivo da se gotovo identična karta nalazi i u filmu koji se prikazuje na postavci Muzeja grada Krakova u Muzeju Holokausta u Budimpešti.

2024 © - Vesti online