Nedelja 27.05.2018.
20:47
M. Topalović - Vesti

PODVIG

Patuljak među džinovima

Privatna arhiva
Skladan brak: Rajko i Gordana sa decom

Jedan od junaka u ovom nestvarnom pohodu je i Srbin Rajko Brežančić. Stigao je prošle godine iz Holandije, AZ Alkmara, brzo se prilagodio i posle godinu dana ima razlog za veliko slavlje. "Patuljak", osnovan 1960, obreo se među džinovima. Ueska je 63. tim koji se takmiči u najvišem rangu španskog fudbala.

- Ko se ne bi radovao igranju u La Ligi? To je oduvek bio moj san - kaže bivši prvotimac Partizana i Čukaričkog. - Imam ugovor još godinu dana i nadam se da ću u dresu Ueske osetiti barut najjače svetske lige.

Pobedom u Lugu (2:0) Ueska je inicirala slavlje koje danima traje u Aragonu.

- Najveći uspeh u istoriji kluba! Danima su ulice pune ljudi, avenijom Danzantes ne može da se prođe, slavi se 24 sata, vlada neopisiva euforija. Ne postoje reči kojima bih opisao događaje - kaže Brežančić.

U narednom kolu dolazi Himnastik. Nema sumnje da će se fešta nastaviti.

- Navijači sigurno spremaju neka iznenađenja. Ceo grad bi na stadion, ali je premali kapacitet. Kad je postalo izvesno da ulazimo u viši rang počeli su radovi, proširuje se tribina, ali biće još puno posla jer La Liga ima stroge kriterijume.

Čelnici grada su u stanju šoka...

- Već smo imali prijem kod gradonačelnika Luisa Felipea, čestitao nam je na velikom uspehu, toliko značajnom za Uesku. Došli smo u Salu pravde u klupskom autobusu kroz špalir koji su napravili navijači - s ponosom ističe Brežančić.

Partizanov đak

Ime i prezime: Rajko Brežančić
Datum rođenja: 21. avgust 1989.
Mesto: Vlasenica (Republika Srpska)
Godina: 28
Visina: 176 cm
Pozicija: Levi bek
Mlađe kategorije: Radnički Nova Pazova, Partizan
Karijera: Partizan (2007-2010), Teleoptik (pozajmica 2007-2008), Bežanija (pozajmica, 2008), Metalac Gornji Milanovac (2010-2011), Bežanija (2011-2013), Čukarički (2013-2015), AZ Alkmar (2015-2016), Ueska (2016-).
Reprezentacija: SCG (U17), Srbija (U19, U21)

- Bilo je dosta predstavnika lokalnih partija, korporacija i institucija koje će podržati klub u neuporedivo jačem rangu. Sama činjenica da će u Uesku doći Barselona, Real, Atletiko, sa svojim zvezdama govori sama po sebi o uspehu koji smo ostvarili.

Sjajna lokacija

Ueska je na severo-istoku Španije. Sjajno je locirana: Saragosa 71, Pamplona 160, Ljeida 115, Madrid 380 i Barselona 273 kilometra.

Gradonačelnik Luis Felipe pozvao je predsednika SD Ueska, Agustina Lasaosu, trenera Hoana Fransesa Ferera Rubija i kapitena Huanja Kamača, da se upišu u "knjigu časti Ueske" zbog istorijske prekretnice u bitisanju kluba.

- Na početku niko nije razmišljao o promociji, iako smo prošle godine bili šesti i u polufinalu baraža izgubili od Hetafea. Razlog, liga je izuzetno zahtevna sa 42 kola, bezbroj snažnih, poznatih i ambicioznih klubova sa velikim budžetima i sjajnim igačima. Moram da napomenem, veliko je zadovoljstvo igrati u Segundi. Perfektni i puni stadioni, odlični tereni... sve to tera igrača da uvek pruži maksimum.

Uesta je dugo igrala dobro, a onda je usledio krizni period. Tad su Brežančić i saigrači pokazali pravu snagu.

- Možda me to i najviše raduje. Uzdigli smo se kad su mnogi počeli da nas otpisuju. Dokazali smo mentalnu snagu, zbili redove i čak dva kola pre kraja, što je retkost, overili plasman u La Ligu posle samo tri godine u Segundi!

Rubi i kompanija

Trener Rubi (48, Đirona, Valjadolid, Levante i Hihon) na kormilo Ueske došao je 2017. godine. Od iole poznatijih fudbalera pod njegovom komandom su: Moi Gomez (Hihon), kapiten Kamačo (u klubu je od 2008, odigrao je 345 mečeva i postigao 72 gola!), Pulido (Atletiko, Rajo Valjekano), Sastre (Leganes), Nagore (Alkorkon, Levante) i Argentinac Reskaldani (Taljeres, Malaga).

U čemu je tajna?

- Možda je najbolje da citiram gradonačelnika: "Ovo je trenutak radosti, optimizma i entuzijazma. Imamo naklonost naroda zato što je naš grad mali, klub skroman, a ipak je ostvario cilj zahvaljujući dobrom rukovođenju, stručnom radu i predanosti igrača. Vi ste najbolji profesionalni fudbalski tim Aragona, a to je projekat celog grada i pokrajine. Ambasadori ste Ueske čije ćete ime pronositi širom sveta zahvaljujući vašem radu i podršci navijača."

Ueska je za sve ljubitelje fudbala u Španiji prijatno iznenađenje. Predsednik Lasaosa se pohvalio:

- Sada smo svi ponosni na Uesku. Najbolji smo od 20 gradova u Segundi. Mi smo mali tim i grad, ali spremni da svima damo lekciju kako se uz predan rad i dosta napora stiže do cilja.

Odličan učinak

Skladan brak sa Gordanom, dvoje predivne dece i - zapušena usta dušebrižnika i "nevernih Toma". Momak iz Vlasenice odigrao je 28 utakmica u trijumfalnoj sezoni.
- Zadovoljan sam. Izostao sam na 12 mečeva zbog povreda, koje su me u nekoliko mahova mučile, i kartona. Ali, trener ima puno poverenje u mene, što mi je najbitnije. Svojski se trudim da mu se odužim na terenu - ističe Brežančić.

"Kučo" prva zvezda

Ueska je kompaktna celina, ali i u takvim okolnostima neko izbije u prvi plan.
- Kada bih rekao Huan Kamilo Ernandez Suarez niko ne bi reagovao - uz osmeh kaže Brežančić. - U stvari, reč je o Kolumbijcu poznatom kao Kučo, koji je na pozajmici iz Votforda. Ima samo 19 godina, ali je napadač blistave budućnosti. Postigao je 16 golova na 33 meča i svi se nadamo da će i dalje biti član Ueske.

 

 

 

 
 
2024 © - Vesti online