Četvrtak 31.05.2018.
12:30
A. Šišić - Vesti

Rukopis "bogova"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vojničev rukopis je jedna od knjiga na planeti koja i danas nije u potpunosti dešifrovana kako njenih 240 strana tako ni autor. Legende okružuju ovaj misteriozni predmeta.

Jedni tvrde da su vanzemaljci ostavili knjigu na zemlji kako bi zaveštali svoje otkrića. Savremena tehnologija ni najpoznatiji kriptolozi, arheolozi i lingvisti današnjice nakon toliko godina ne mogu da proniknu u njegovu suštinu. Rukopis je dobio ime po poljskom trgovcu koji je kupio ovu knjigu početkom 20. veka.

Manuskript je pisan sleva nadesno i napravljen je od neštavljene teleće kože. Delo je sastavljeno od nekoliko segmenata. U onom koji podseća na poznavanje astronomije naslikani su krugovi sa delovima koji liče na zvezde i 12 zodijačkih sazvežđa. U botaničkom delu je nacrtano više od stotinu vrsti biljaka, od kojih su neke nepoznate savremenim botaničarima.

Poseban deo se rasklapa u nešto što podseća na mapu gde su prikazane žene bujnih oblika. Ilustrovane su lekovite biljke kao i farmaceutske posudice. Poslednji deo nazivaju sekcija sa receptima i ove stranice su prekrivene mističnim nepoznatim pismom.

Znanje alhemičara

Nije poznato ko je stvorio Vojničev rukopis. Pojedinci "krive" drevne alhemičare koji su zapisali svoje znanje budućim naraštajima. Mnogi veruju da se njihovo učenje u međuvremenu izgubilo pa su smernice ostale nečitljive.






 

2024 © - Vesti online