Ponedeljak 28.05.2018.
03:11
M. Topalović - Vesti

Iza kulisa hapšenja Srđana Obradovića (1): Lopta u mulju beščašća

pixabay.com

U centru zbivanja su nameštanja rezultata i sudijske "greške". Bezbroj je primera, a uglavnom se prst upire na kladionice. Prva istraživanja u koja se uključio i Interpol dovela su nas do Singapura gde su glavni organizatori nečasnih radnji. Sve u cilju pridobijanja materijalne dobiti.

FIFA, FIFPro i Interpol zajedno su u borbi. Cilj kampanja je da ukaže na opasnost od nameštanja rezultata mečeva, kao i da obezbedi pravu edukaciju igračima kako bi oni mogli da prepoznaju, odupru se i prijave pokušaje korupcije.

Brz kraj postupka?

Goran Kradarević, advokat iz Novog Sada, jedan je od trojice Obradovićevih branilaca, rekao je "da nema dokaza da je njegov klijent počinio krivično delo za koje se sumnjiči. Bio je kratak i nadasve jasan:
- Nadam se da će čitav postupak biti brzo završen.

youtube.com/AvangardaForum

I dok su "zanimljivi detalji" sa prijateljskih utakmica (sudija svira četiri penala kako bi na utakmici "došlo" 4+ golova) na Kipru i u Turskoj nekako i razumljivi, nije jasno kako neko ima hrabrosti da se upusti u nečasne rabote tokom zvaničnih utakmica. Ne preza se od nameštanja međunarodnih mečeva, čak i nacionalnih timova?!

Kap u moru je najnoviji "slučaj Obradović", koji nije prvi, sigurno ni poslednji u našem fudbalu. Razlog je fudbalski mulj u kome se nalazi bezbroj osoba koje nemaju veze sa sportom. Ili ga imaju kroz marifetluke uz pomoć kojih se bogate. Stekli su ime i pozicije, ali ako bi se bar malo zagrebalo po njihovim biografijama sve bi bilo jasno. U takvom okruženju su i sudije. Nije upitno da li imaju "puter na glavi", no jasno je da se na njih vrše pritisci sa svih strana. Prste su umešali mafijaši, narko-dileri, trgovci oružjem... Njihovi su klubovi, igrači, a reč je o tipovima koji ne trpe neuspehe, još manje finansijske gubitke.

Poligraf nije validan

Obradović je pao na poligrafskom ispitivanju, što je shvaćeno kao da ne govori istinu. To nije dokazna radnja niti rezultat predstavlja dokaz u krivičnom postupku, ali može da pruži određene indicije u predistražnom postupku, rekao je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić.
- Suština je da poligraf ne otkriva laž kao laž, već uređaj registruje odgovarajuće fiziološke reakcije za koje se smatra da su kod konkretnog čoveka tipične manifestacije odgovarajućeg uzbuđenja i stresa koji nastaje kad se ne govori istina u odnosu na određeno pitanje.

Sve se dešava u vreme procvata srpskog fudbala. Uspehe su ostvarili Crvena zvezda, Partizan, na Mondijalu su reprezentacija i, gle čuda, sudija Milorad Mažić. Arbitar iz Vrbasa je naimenovan za glavnog sudiju finala Kupa šampiona i učesnik je Mondijala u Rusiji, što je ogromno priznanje. Uspeo je da se izdigne iznad situacije, a FSS i sudijska organizacija u njemu su prepoznali kvalitet koji je forsiran i pored podmetanja klipova kojima je odoleo.

Elem, Srbi su izmislili krilaticu koja najbolje odslikava opšte stanje. Glasi:
"Ova sezona je regularnija od prethodne!"

Iako to automatski znači da ni prethodna nije regularna nikad se u istraživanjima nije išlo do kraja. Zato ne čude scene da igrači sede na terenu u znak protesta, preti se bojkotom utakmica, pišu se saopštenja, svaki čas se formiraju nove komisije i odbori... Meč u Subotici našao se u centru zbivanja i pre početka. Na samoj utakmici sudija je napravio očiglednu grešku posle koje su krenule brojne teorije zavere. Umešao se i MUP, ali šta se iza brda valja?!
 

Kan-Kanov mito

Novosadski pravosudni organi imali su i ranije "fudbalski slučaj" i to u februaru 2008. godine. Tad je uhapšen Ratko Buturović, poznatiji kao Bata Kan-Kan, pod sumnjom da je kao predsednik kluba Vojvodina isplatio 3.500 evra mita sudiji Mihajlu Jekniću za nameštanje utakmice "lala" i Mladosti iz Lučana, koja je odigrana 12. decembra 2007. Buturović, koji je preminuo u junu 2013, kao i sudija Jeknić i još nekoliko lica umešanih u slučaj, proveli su mesec dana u pritvoru, ali je ceo slučaj okončan tako što niko od njih nije osuđen. Prisluškivani su, a to nisu validni dokazi na sudu.
Bata Kan-Kan za nameštanje utakmice dao je 5.500 evra. Pored Jeknića uhapšeni su i njegov pomoćnik Borislav Kašanski (2.000 evra), a privedeni su i direktor Sportskog centra FK Vojvodina Milan Čabrić i posrednik u podmićivanju bivši sudija Goran Kovačić. Policija je ubrzo posle utakmice dobila informaciju o plaćenom nameštanju rezultata, ali da se na hapšenja čekalo kako bi se prikupili dokazi i svi osumnjičeni bili privedeni u istom momentu. U "slučaju Obradović" MUP je odmah reagovao, pa i to izaziva određenu sumnju.

SUTRA - Iza kulisa hapšenja Srđana Obradovića (2): Kamikaze sa pištaljkom 

2024 © - Vesti online