Ponedeljak 28.05.2018.
04:30
b92.net, Vestionline

Električna vozila će povećati zagađenje vazduha u Kini?

youtube.com/pininfarinaofficial
Problem je što se u Kini najviše struje dobija iz elektrana na ugalj 

Kineska vlada odlučna je u nameri da ta zemlja postane svetski lider u razvoju i proizvodnji električnih automobila. Zato vlasti putem subvencija ohrabruju proizvođače automobila i kupce da se okreću vozilima na električni pogon. Problem je što se ubedljivo najviše struje u Kini dobija iz elektrana na ugalj. 

- Prestrojavanje na električne automobile ne znači da time automatski eliminišete upotrebu fosilnih goriva, jer se struja za njihov pogon često dobija upravo iz fosilnih goriva, a u Kini to znači iz uglja - objašnjava Skot Kenedi iz vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS). 

- Stoga bi masovna upotreba elektroautomobila u Kini mogla da znači samo premeštanje zagađenja vazduha iz jednog dela zemlje u drugi - kaže Kenedi. 

Analiza koju je 2017. objavio Saobraćajni institut Univerziteta u Mičigenu pokazuje da automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) koji prosečno troši ispod 7 l/100 km, manje zagađuje životnu okolinu nego prosečan električni auto koji se izrađuje u Kini. 

Izvor iz kojeg se dobija struja nije jedini problem vozila na električni pogon 

Naučnici sa Univerziteta Harvard i Univerziteta Cinghua u Pekingu došli su do rezultata da sama proizvodnja automobila na struju, ali i plug-in hibrida u Kini generiše 50% više emisija gasova odgovornih za efekat staklene bašte, nego proizvodnja konvencionalnog automobila sa motorom SUS. 

Prema podacima iz 2015. godine 72% električne energije u Kini proizvodilo se u elektranama na ugalj. Vlasti u toj zemlji planiraju da do 2040. godine ovaj procent spuste ispod 50 odsto, ali kako je to tek za 22 godine, u međuvremenu će elektrane na ugalj nastaviti da zagađuju vazduh dok proizvode struju za “čista” električna vozila.

2024 © - Vesti online