Nedelja 27.05.2018.
16:27
kurir.rs, Vestionline

Radost za pivopije: Alkohol rešenje za bolove

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje stručnjaka sa Univerziteta "Greenwich" u Velikoj Britaniji kaže da pivo efikasnije umanjuju bolove čak i od paracetamola. Naučnici kažu da, kada se količina alkohola u krvi poveća na oko 0,08 procenata, u telu dolazi do povećavanja tolerancije na bol, a to rezultira time da je intenzitet bola manji - u ovom slučaju za otprilike 25 procenata.

- Ako želimo da stvorimo lek protiv bolova koji nema štetnih nuspojava, alkohol bi mogao biti bolje rešenje od lekova koji trenutno postoje na tržištu. Alkohol ima jači učinak od opoidnih lekova poput paracetamola i kodeina - kaže doktor Trevor Tompson i dodaje kako rezultati njihovog istraživanja ipak ne bi trebalo da budu opravdanje za neumerenu konzumaciju alkohola.

Da sa alkoholom treba biti oprezan saglasna je i Rozana O'Konor, direktorka odseka za Alkohol i droge u britanskom Javnom zdravstvu.

- Preterano ispijanje alkohola dugoročno izaziva više problema. Bolje je posetiti svog lekara i tražiti terapiju za bol, nego se opijati - naglasila je Rozana O'Konor.

2020 © - Vesti online