Nedelja 27.05.2018.
20:11
Vesti

Radionica u Cirihu: Od glagoljice do ćirilice

Vesti
Učenici sa nastavnicama 

Kao i prethodnih godina, veliku podršku ovoj manifestaciji pružila je Srpska pravoslavna crkva u Cirihu, ustupivši učenicima i nastavnicama prostorije pri Svetouspenskom hramu u Cirihu, a otac Miroslav Simijonović srdačno je pozdravio goste i prisustvovao predavanju. Na taj način istaknut je značaj Ćirila i Metodija i kao svetitelja i kao filologa i prosvetitelja.

Posebna pažnja prilikom predavanja posvećena je "Miroslavljevom jevanđelju", kao najstarijoj sačuvanoj knjizi na srpskom jeziku i izuzetno vrednom spomeniku ne samo srpske, nego i svetske kulturne baštine. Prikazan je i film o uzbudljivoj istoriji ove po svemu nesvakidašnje knjige.

Vesti
Pisanje staroslovenske ćirilice

U okviru radionice učenici su mogli da se upoznaju sa slovima glagoljice i otkriju kako su pisali Ćirilo i Metodije i njihovi prvi učenici. Bili su u prilici da se okušaju u pisanju staroslovenske ćirilice, ali i da stvaraju originalno ukrašene inicijale inspirišući se delima srednjovekovnih prepisivača i iluminatora. Glavni cilj svih aktivnosti bio je da učenici razumeju da negujući maternji jezik i pismo postaju nastavljači duge i bogate tradicije i da se motivišu da i nadalje budu čuvari svog jezika i kulture.

2024 © - Vesti online