Nedelja 27.05.2018.
11:05
Tanjug, Vestionline

Irski parlament u centru pažnje nakon referenduma

EPA/Aidan Crawley
 

Zvanični rezultati referenduma koji je održan u petak pokazali su da je 66 odsto građana Irske glasalo za ukidanje osmog amandmana na ustav Irske kojim se zabranjuje abortus, naspram 34 odsto onih koji su glasali za očuvanje tog amandmana.

Oni su bili pitani da li žele da se poništi amandman na ustav iz 1983 (osmi amandman), koji nerođenom detetu i majci pruža jednako pravo na život, što je u praksi značilo da žene koje žele da abortiraju moraju da putuju u inostranstvo da bi obavile taj zahvat.

Irski premijer Leo Varadkar je nakon objave zvaničnih rezultata poručio da dan kada je referendum održan predstavlja istorijski dan za njegovu zemlju i veliki čin demokratije i istakao da će njegova vlada ubrzano raditi na donošenju novog zakona kojim će abortus biti legalizovan u prvih 12 nedelja trudnoće.

Više od 64 odsto građana sa pravom glasa je izašlo na ovaj referendum što je, navodi Rojters, jedan od rekorda izlaznosti u toj zemlji.

Zabrana abortusa u toj zemlji je delom bila ukinuta 2013. godine, i to samo u slučajevima kada je život majke ugrožen.

Više od 3,2 miliona ljudi imalo je pravo glasa na referendumu, a više od 100.000 novih glasača registrovano je uoči glasanja.

2024 © - Vesti online