Subota 26.05.2018.
15:08
Vestionline, Tanjug

Istorijski referendum u Irskoj: Sve se promenilo, sasvim...

EPA/Aidan Crawley
Irci većinom glasali za legalizaciju abortusa

Asošijeted pres ukazuje da ishod referenduma predstavlja prekretnicu u borbi žena u Irskoj za pravo na abortus, ali i za tu celu većinski katoličku zemlju.

Rojters ocenjuje da je to poslednja etapa na putu promena u Irskoj, koja je tek 1995. godine, i to tesnom većinom legalizovala razvod braka, da bi pre tri godine postala prva zemlja u svetu koja je na referendumu ozakonila istopolne brakove.

Brojanje glasova je tek počcelo, ali izlazne ankete se većinom slažu da je između 60 i 70 odsto građana glasalo za ukidanje Osmog amandmana ustava, kojim je uveden jedan od najkrućih režima zabrane prekida trudnoće.

Zanimljivo je da je taj isti amandman, takođe glasovima irskih birača, postao deo ustava 1983. godine. Ono što upada u oči je da je tada, pre 35 godina, taj amandman usvojen sa 67 odsto glasova Iraca, a sada je sa otprilike istim procentom odbačen. 

Ovakav ishod referenduma smatra se još jednim važnim trenutkom u irskom "tektonskom" kretanju od "društvenog konzervativizma" ka "progresivnom liberalizmu".

EPA/Aidan Crawley
Snažna kampanja širom Irske

Tu dramatičnu promenu javnog mnjenja izgleda su "izgurale" mlađe generacije, ali je i kod onih srednjih godina ubedljiva većina bila za ukidanje pomenutog amandmana. 

Stariji od 65 godina bili su jedina generacijska grupa koja je većinom glasala protiv ukidanja Osmog amandmana - otprilike onako kako su glasali i pre tri i po decenije.

Ono što sada predstoji, konstatuje Rojters, jeste borba oko toga kako odluku birača na referendumu prevesti u konkretan zakon. Gubitnička strana sada insistira da će premijera, koji je rekao da će abortus ipak biti omogućen samo u ograničenom broju slučajeva, držati za reč. 

"Belfast telegraf", u opširnom tekstu o referendumu, konstatuje da je vetar društvenih promena koji je poslednjih godina duvao Irskom, izgleda se pretvorio u oluju.

Ukoliko se potvrdi ubedljiva pobeda kampanje za ukidanje ustavnog ograničenja abortusa i Irskoj, to će predstavljati i znak seizmičkih promena kroz koje je irsko društvo prošlo u toku tek nešto više od jedne generacije, konstatuje taj list iz Severne Irske.

Kako se ističe, jedan od faktora koji je doveo do te promene nesumnjivo je i sve manja uloga Katoličke crkve u irskom društvu. 

Narušenog ugleda zbog držanja u vezi sa skandalima oko zlostavljanja dece, Katolička crkva se, za razliku od ranijih vremena, u kampanji pred referendum u velikoj meri držala po strani.

"Belfast telegraf" na kraju dodaje da, kako su se pojavljivali rezultati izlaznih anketa, mnogi u Irskoj su se setili stihova svog slavnog pesnika Vilijema Batlera Jejtsa: "Sve se promenilo, promenilo sasvim..." 

2024 © - Vesti online