Nedelja 27.05.2018.
05:30
b92.net, Vestionline

Da li vam je pri kupovini važno da li je automobil "made in China"?

pixabay.com
 

Ranije su se kupci automobila u Srbiji delili na one koji kupuju isključivo nemačke automobile i sve ostale. 

U međuvremenu, sa globalizacijom i željom auto-kompanija da što više uštede, proces proizvodnje sve više se prenosi iz matičnih zemalja u druge države širom sveta. 

U Sjedinjenim Državama, koje su se decenijama ponosile svojom moćnom auto-indistrijom, takođe je došlo do promena u javnom mnjenju. Ranije su domaći proizvođači prilikom reklamiranja svojih modela igrali na kartu patriotizma, naglašavajući da je bitno kupovati automobile "Made in USA". 

Međutim, u doba kada sve više svetskih proizvođača ima svoje fabrike u Americi, a modeli nekih američkih auto-marki se izrađuju u Meksiku ili Kini, stvari su se potpuno izmešale. 

Najnovija studija koju je objavio Autolist.com pokazuje da je za 53% Amerikanaca potpuno nebitno gde se proizvodi automobil koji voze ili nameravaju da kupe. 

Sa druge strane, njih 39% smatra da je podatak o zemlji porekla automobila i dalje važan, dok je 8% neodlučno po ovom pitanju. 

Istraživanje se bavilo i stavom Amerikanaca o vozilima koja se izrađuju u Kini, a rezultati su takođe interesantni. Čak 49% ispitanih reklo je da to što na automobilu stoji oznaka da je proizveden u Kini nema nikakvog uticaja na njihovu odluku da li će ili ne kupiti to vozilo. U ovom slučaju, 30% anketiranih reklo je da će kinesko poreklo automobila uticati na oduluku o kupovini, dok je 21% neodlučno. 

Kada je reč o onima koji su skeptični prema kineskim automobilima, 26% ispitanih tvrdi da ih brine njihov kvalitet, dok je njih 20% zabrinuto da bi kupovinom kineskog vozila ugrozili poslove radnika u SAD. 

Ispitivanje koje je sproveo Autolist.com pokazalo je i da je oko polovine anketiranih Amerikanaca svesno da mnoge svetske, pa i američke kompanije (kao što su Volvo, Ford ili GM) svoje modele izrađuju u Kini, dok druga polovina ne zna za to.

2024 © - Vesti online