Petak 25.05.2018.
23:30
sputniknews.com

Umesto rukovanja, Amerikanci spremaju žestok udarac Severnoj Koreji

EPA/Justin Lane
Kim Džong Un i Donald Tramp

Odluka američkog predsednika da otkaže dugoočekivan susret sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom 12. juna u Singapuru zbog, kako je naveo, Kimove neprijateljske retorike, naišla je na kritike i zabrinutost svetske javnosti.

Prema rečima Borislava Korkodelovića, novinara i spoljnopolitičkog komentatora, održavanje samita je od početka bilo pod velikim znakom pitanja, a na povlačenje Vašingtona uticalo je niz faktora.

- Jedan od njih je činjenica da je Tramp prihvatio susret sa Kimom na "prvu loptu", čim je tako nešto ponudila delegacija Južne Koreje. On se nije o tome konsultovao sa svojim saradnicima, a jasno je da je bilo jako malo vremena za pripremanje jednog takvog istorijskog samita. Naime, prošlo je 73 godine od podele Korejskog poluostrva, a od okončanja Korejskog rata proteklo je 65 godina. Za to vreme se ništa na poluostrvu nije promenilo - ocenjuje Korkodelović.

On ističe da je situacija na Korejskom poluostrvu međunarodni problem za čije rešavanje su zainteresovane Severna i Južna Koreja, Kina, Ruska Federacija i Japan. Pritom, dodaje, Severna Koreja je poslednjih tridesetak godina ulagala natčovečanske napore, po cenu potpunog urušavanja standarda sopstvenog naroda, da dođe do neke protivteže pred politikom SAD i konzervativnih krugova u Južnoj Koreji i Japanu.

Lopta je sada u dvorištu Vašingtona, jer je Trampova odluka da otkaže samit naišla na osudu javnosti, dok je Severna Koreja od januara ove godine uspela da prikaže svoje drugo, lepše lice svetu.

- Severna Koreja je izašla iz svoje ljušture, a njen lider se u više navrata, uključujući istorijski susret sa kineskim predsednikom Sijem, predstavio u potpuno drugačijem svetlu od onoga kako ga je predstavljala zapadna štampa. Pjongjang je uspeo da razbije medijski obruč koji su američki i ostali zapadni mediji decenijama formirali oko njega - kaže Korkodelović.

2024 © - Vesti online