Subota 26.05.2018.
03:00
Z. M.

Glava u torbi za sitne pare

Vesti
Uvesti nemačke standarde: Ilija Tufegdžić

Martin Vizinger, član predsedništva Udruženja preduzeća za obezbeđenje Austrije ukazuje da nedostaju jedinstveni standardi obuke pripadnika obezbeđenja.

"Za zapošljavanje radne snage u ovom sektoru potrebno je samo da kandidat bude punoletan, da prođe bezbednosne provere", navodi Vizinger i zahteva izmenu pravilnika.

On ističe da je Austrija u EU jedina zemlja koja nema pravila obuke u ovoj grani.

Ginter Saltuari navodi da 66 odsto zaposlenih u preduzećima koje se bave obezbeđenjem prođe trodnevni kurs .

Tufegdžić kaže da ne čudi da su zaposleni loše obučeni, ali naglašava da je veći problem od toga što nema dobre radne snage činjenica da su veoma loše plate u ovom sektoru.

- Spremačica u nekim firmama ima veću satnicu nego neko ko se bavi obezbeđenjem, a ona nije izložena nikakvom riziku- dodao je on.

Tufegdžić ukazuje da firme poseduju interne škole u kojima obučavaju radnu snagu samo za pozicije koje će kasnije zauzimati, dok je jedino što je zajedničko kurs prve pomoći. Zbog toga većina zaposlenih ne zadovoljava znanjem, jer je reč o brzinskim kursevima, bez priprema za neplanirane situacije.

Zato Tufegdžić predlaže da se, po uzoru na Nemačku, u Austriji uvede akademija koja bi izdavala licence na osnovu jedinstvene obuke.

Sumnjive "vikend" ekipe

U Austriji mnogi naši klubovi koriste i usluge takozvanih "vikend" obezbeđenja, pri čemu se radi često o ljudima sumnjivog morala kojima se ukazuje poverenje da brinu o lokalima. Tako se u medijima moglo u više navrata pročitati vest da su pripadnici obezbeđenja naših klubova koristili vatreno oružje i potom pobegli u Srbiju. Nedavno je u Beogradu ubijen Luka Radulović, koga su austrijske vlasti tražile jer je kao pripadnik obezbeđenja pucao na jednog gosta kluba u Beču i potom pobegao u Srbiju.


 

2024 © - Vesti online