Subota 26.05.2018.
00:21
J. L. Petković - Vesti

Srpski begunac kosovski sudija!

EPA/Petrit Prenaj
Čudni kriterijumi Ustavnog suda Kosova (Foto: Ilustracija)

Laban je godinama radio u Ustavnom sudu Kosova, a nakon pisanja našeg lista 2013, za njim je raspisana međunarodna poternica. Ali bez efekta.

Uz predlog i podršku Srpske liste, koja je sigurno znala za njegovu prošlost, jer je jedan od zvaničnika još pre pet godina bio sagovornik "Vesti" o ovoj temi, a mediji na srpskom i albanskom jeziku prenosili naše tekstove, begunac od srpskih vlasti, čije je izručenje traženo i od Euleksa, u Skupštini Kosova izabran je za sudiju Ustavnog suda Kosova.

Simić: Reputacija i moral

Prilikom izbora, poslanik Srpske liste Slavko Simić je rekao da Radomir Laban ima "veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom javnog i ustavnog prava". Dodao je i da je kandidat koji ima "visoko moralne kvalitete i integritet".

Osnovni sud u Kraljevu potvrdio je našem listu da je preuzeo sve mere iz svoje nadležnosi kako bi Laban bio sproveden na izdržavanje kazne zatvora. Kako su istakli, osim Euleksu obratili su se za pomoć i Kancelariji EU u Prištini.

- U tom cilju se 13. novembra 2017. obratio i Euleksu u Prištini, tražeći da se lice Radomir Laban sprovede do graničnog prelaza i preda policiji. Takođe, sud je uputio preko Ministarstva pravde zamolnicu za Kancelariju specijalnog predstavnika EU u Prištini sa molbom da se preduzmu sve mere iz njihove nadležnosti i liši slobode osuđeni Radomir Laban, kako bi isti bio preuzet od strane pripadnika policije Republike Srbije, a sa ciljem izvršenja kazne zatvora - odgovorio je za "Vesti" portparol suda Aco Milojević.

Misija Euleks, pak, objašnjava da nisu mogli da preduzmu nikakvu akciju. Pre dolaska na Kosovo, Labanu je kao bivšem pripadniku Obaveštajnog odeljenja Uprave carina presuđeno kao članu takozvane carinske mafije na šest godina zatvora zbog korupcije. Pred kraj suđenja, završenog septembra 2012, aktivirao se u organizaciji koja je pružala i advokatske usluge

Srbima pred kosovskim sudovima, a čiji su rad podržale strane ambasade.

Kako su "Vesti" tada pisale, Laban, rođeni Prištevac, kao povratnik zatražio je i dobio stan kod kosovskog ministarstva za povratak i zajednice u opštini Gračanica. Tada i danas aktuleni ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić objasnio je 2013. našem listu da je nakon dva izveštaja komisije i dodatnih provera usvojio njihovu preporuku za dodelu stana.

- Tamo nije moj potpis, već članova komisije - objasnio je on tada.

Pre nego što smo objavili prvi tekst o ovoj temi, "Vesti" su kontaktirale Radomira Labana sa namerom da saznamo razloge njegovog odlaska na Kosovo i angažmana u Gračanici. Na to je on izuzetno ljutito reagovao:

- Ja ovde zastupam Srpsku pravoslavnu crkvu, radim svoj posao pošteno, kao što sam ga radio i do sada. I ne znam zašto bi vas ta tema zanimala.

Preprodaja švercovane robe

Pripadnici tzv. carinske mafije uhapšeni su 2006, kada su razotkrivena dva načina na koje su švercovali robu. U prvoj varijanti, kad bi na granicu po dogovoru stigao kamion pun robe, interna kontrola Carine bi došla i pod izgovorom vanredne kontrole zauzela čitav prelaz, a potom bi članovi carinske mafije kamion uveli u dokumentaciju kao "robu u tranzitu" i poslali ga u magacin. U magacinu bi "carinici" skidali plombe sa kamiona, uzimali robu, a zatim ga ponovo plombirali zvaničnim pečatima, ispuštali da izađe iz Srbije. U drugoj, kamion sa švercovanom robom nije ni napuštao Srbiju, već bi ga carinici sačekali na granici, a u dokumentaciji upisali da je "roba u tranzitu", pa ga onda istovarili u neki od magacina, a u dokumentaciji zaveli da je kamion napustio Srbiju. Švercovani su bela tehnika, alkohol, tekstil, cigarete...










 

2024 © - Vesti online