Petak 25.05.2018.
14:56
Tanjug, Vestionline

"Ime za MKD sa odrednicom bila bi pobeda za Grčku"

EPA/ Vassil Donev
Aleksis Cipras

On je rekao da su pregovori Atine i Skoplja uz posredovanje Ujedinjenih nacija "ključni" i "osetljivi".

- Napravljeni su koraci i idemo napred u odbrani nacionalne pozicije - rekao je Cipras odgovarajući na pitanje o napretku u pregovorima koji su ponovo zastali nakon kratkotrajnog signala da je došlo do pomaka prošle nedelje.

Odbacujući kritike o tome kako vlada vodi pregovore, Cipras je rekao da je cilj "da se nešto uzme nazad, a ne da se nešto da", nešto što su poslednjih 70 godina predali drugi, prenosi "Katimerini".

- Više od 70 godina naši severni susedi su imali državu u okviru bivše jugoslovenske federacije i kao autonomna država po imenu Makedonija. Nose ime koje, u odustvu neke druge odrednice, upućuje na antički grčki svet i bogato kulturno nasleđe Grčke Makedonije. To pokušavamo da vratimo. Nije lako - rekao je Cipras.

Zbog toga bi, kako je dodao, "obezbeđivanje da se ispred imena Makedonija nađe neka odrednica predstavljalo veliku pobedu".

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije danas nastavljaju razgovore iza zatvorenih vrata u sedištu UN u Njujorku, uz prisustvo specijalnog izaslanika UN Metjua Nimica, o imenu bivše jugoslovenske republike.

Dvodnevni sastanak bi mogao biti poslednja šansa da Skoplje i Atina postignu sporazum o imenu Makedonije,  posle neuspeha sa predlogom o"Ilindenskoj Makedoniji" i da se strane vrate na pet predloga koje je predložio Metju Nimic", objavio je nedavno grčki dnevnik " To Vima".

Kako list navodi, domiraju dva predloga - "Nova Makedonija" i "Gornja Makedonija" pa će se verovatno, kako zaključuje, pregovori voditi u vezi sa tim scenarijima.
 

2024 © - Vesti online