Četvrtak 24.05.2018.
16:15
Tanjug, Vestionline

Cipras: Pregovore nastaviti u okviru predloga Metju Nimica

EPA/ Vassil Donev
Premijer Grčke Aleksis Cipras

I dok se još ne znaju detalji današnjih pregovora, koji će nastavljeni i sutra, grčki premijer, Aleksis Cipras, je pod pritiskom opozicije izjavio da je grčki stav da se pregovara samo o četiri predloga koje je ranije dao Nimic, te da je vlada jasno odbacila predlog "Republika Ilindenska Makedonija".

Ovaj predlog kao moguće rešenje pojavio se nakon susreta premijera Grčke i Makedonije, Ciprasa i Zorana Zaeva na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, koji je održan 17. maja.

Koliko je za Makedoniju takvo ime prihvatljivo za Grčku nije, a posebno ne za grčku opozicionu Novu demokratiju i Koaliciju za demokratiju, koje nastavljaju da iznose primedbe na taj predlog, između ostalog, i sa obrazloženjem da je on simboliše iredentizam.

Lideri ovih stranaka, Kirjakos Micotakis i Fofi Genimata, tokom debate u grčkom parlamentu posvećenom ekonomiji, izneli su niz žestokih optužbi na račun grčke vlade i Ciprasa.

Micotakis je zatražio od Ciprasa da jasno kaže da li je vlada prihvatila ili odbacila makedonski predlog za ime.

- Pretpostavljam da je ovo pitanje još uvek na pregovaračkom stolu. Pretpostavljam da ste zbog toga kontaktirali Pensa i Merkel. Vi stvarate utisak kao da je to nešto što ste već dogovorili... - rekao je Micotakis, preneli su makedonski mediji.

Genimata je zatražio referendum za očuvanje grčkih nacionalnih interesa.

- Ako je vlada uspela da se dogovori sa iredentistima oko rešenja, to govori o veličini problema - poručio je Genimata.

Inače, uoči današnjeg početka dijaloga u Njujorku izmeđuKocijasa, Dimitrova, uz podršku Nimica, grčki šef diplomatije ponovio je da je za Grčku predlog "Republika Ilindenska Makedonija" neprihvatljiv i pozvao svog makedonskog kolegu na prakmatičnost kako bi došli do kompromisa.

2024 © - Vesti online