Petak 25.05.2018.
00:50
Ž. M. - Vesti

Tromeđa dušu greje pod Alpima

Ž. Marković
Pomažu zavičaju: Strmičani na okupu

Oni su pozvali prijatelje i komšije, a bilo je i Strmičana koji su došli iz Nemačke i Lihtenštajna. Stigao je i Simo Živković (88), najstariji Strmičanin u Švajcarskoj koji je još vitalan i omiljen među svim generacijama zemljaka.

O Strmici je nadahnuto govorio Željko Knežević, a čule su se i krajiške pesme. Naravno, sve je začinjeno kolom koje su predvodili mladi Strmičani, članovi folklornih udruženja, ali su rado zaigrali i stariji i iskusniji.

U boćanju uživali i pobednici i pobeđeni

Naravno, kao i svake godine odmereno je umeće i u tradicionalnom strmičkom sportu, balotama. Pobednici i pobeđeni su uživali u svakom puntu i svakoj dobro uvaljanoj baloti.

Na saboru se dogovaralo o obnovi, održavanju i izgradnji objekata od zajedničkog značaja za sve meštane u Strmici, kao i pomoći u održavanju tradicije i kulturnih programa. Poznato je da u Strmici sada stalno žive najviše stariji ljudi koji imaju zdravstvene probleme, a mlađi, retki stanovnici Strmice nemaju nikakvog posla.

Posle ručka učesnici sabora su posetili muzej na otvorenom Verdenberg, jedno od najlepših švajcarskih naselja iz 13. veka.

2024 © - Vesti online