Četvrtak 24.05.2018.
14:26
rts.rs, Vestionline

Iran postavio uslove: Ako hoćete da ostanemo pri nuklearnom sporazumu...

pixabay.com
 

Među tim uslovima je obezbeđivanje trgovine sa Teheranom i garancija prodaje iranske nafte, prenosi Rojters.

"Evropske banke treba da čuvaju trgovinu sa Islamskom republikom (Iranom). Ne želimo da započnemo sukob sa ove tri države (Francuskom, Nemačkom i Velikom Britanijom), ali im ni ne verujemo", poručio je Hamnei na svom sajtu, iznoseći uslove za očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma.

Taj sporazum Iran je potpisao 2015. godine sa šest velikih sila, uključujući i SAD, a podrazumeva ublažavanje sankcija Teheranu u zamenu za prekid razvoja nulearnog programa te zemlje.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je 8. maja da se SAD povlače iz nuklaearnog sporazuma.

Iako ne želi da evropski potpisi nestanu sa sporazuma, Hamnei je istakao da je njegovo iskustvo pokazalo da Francuska, Nemačka i Britanija prate svog saveznika, Vašington, kada se radi o "najosetljivijim pitanjima".

On je naveo da evropske sile moraju da zaštite prodaju iranske nafte od planova SAD da joj nanesu štetu ponovnim nametanjem sankcija Teheranu, i da moraju da nastave da kupuju sirovu naftu iz Irana.

Poručio je da Britanija, Francuska i Nemačka moraju da obećaju da neće zahtevati pregovore o iranskom programu balističkih raketa i o regionalnim aktivnostima te države, od čega ni jedno nije pokriveno iranskim sporazumom, ali to sada zahteva Vašington.

Hamnei je naglasio da su u poslednje dve godine SAD "u više navrata prekršile" nuklearni sporazum, a da evropske zemlje nisu ništa rekle povodom toga.

Zatražio je od Evrope da se "iskupi za ćutanje" i da "ustane protiv (novih) sankcija SAD".

Kako je upozorio, ako evropske države ne ispoštuju ove zahteve, Iran će se vratiti obogaćivanju uranijuma, što je bilo zaustavljeno sporazumom kako bi bio potpuno umanjen rizik da Teheran razvije nuklearno oružje.

"Amerika ne ispunjava svoje obaveze"

Govoreći o svom iskustvu u odnosu američke vlade prema Teheranu u proteklim decenijama, Hamnei je kazao da je njegovo prvo iskustvo pokazalo da "Islamska republika ne može da se nosi sa Amerikom".

- Zašto? Zato što Amerika ne ispunjava svoje obaveze. Iran je bio posvećen sporazumu. Oni (Amerikanci) nemaju izgovor. Međunarodna agencija za atomsku energiju je u više navrata potvrdila posvećenost Irana. Ali vidite da oni (Amerikanci) lako poništavaju ovaj međunarodni sporazum. Aktuelni predsednik SAD, doživeće istu sudbinu kao i njegovi prethodnici... i nestaće iz istorije - poručio je Hamnei.

U svom prvom javnom obraćanju nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo izneo zahtev da Iran napravi velike izmene u svojoj politici, Hamnei je izrazio gađenje prema, kako je opisao, nemarnom i hvalisavom načinu na koji je Trampova administracija napustila sporazum.

- Islamska republika ne može da se nosi sa vladom koja sa lakoćom narušava međunarodni sporazum, povlači svoj potpis i na teatralan način se na televiziji hvali svojim povlačenjem - poručio je iranski vrhovni vođa.

2024 © - Vesti online