Subota 24.07.2010.
17:09
Tanjug

Fratini: Srbija i Kosmet moraju da nastave pregovore

Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini veruje da je za Srbiju i njenu južnu pokrajinu jedini put - Evropa
 

"Kao što je i MSP potvrdio, Srbija i Kosmet treba da nastave pregovore pošto postoje mnoga osetljiva pitanja, etničke, istorijska, kulturna i verska, koja treba rešiti. Na severu Kosmeta, na primer, postoje pravoslavni manastiri koji predstavljaju izvor srpske pravoslavne vere. Put koji treba slediti je, u svakom slučaju, put Evrope", rekao je šef italijanske diplomatije u intervjuu za italijanski dnevnik "Stampa".

Fratini je dodao da je MSP takođe jasno stavio do znanja da Kosmet mora ostati jedinstven slučaj i da ne sme izazvati domino efekat, pošto bi to dovelo do krize međunarodnih odnosa, preneo je torinski dnevnik.

Grčka za dogovor i mir

Grčka vlada izrazila je danas spremnost, posle objavljenog savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o nezavisnosti Kosova, da preduzme "svaku inicijativu" i doprinese procesu koji vodi postizanju dogovornog rešenja, a u korist stabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Grčka pozicija je dobro poznata, a očuvanje mira, stabilnosti i saradnje na Balkanu je naš ključni prioritet", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Ministarstvo dodaje se da ovi principi definišu grčki stav i moraju biti dominantni nakon iznošenja savetodavnog mišljenja MSP.

"Mi smo čvrsto uvereni da je univerzalno poštovanje i promovisanje ovih prinicipa najsigurniji put koji vodi evropskoj integraciji zapadnog Balkana", ističe se u saopćenju i dodaje da je to glavni cilj grčke inicijative poznate kao "Agenda 2014" .

Grčka je jedna od pet zemalja članica EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

2024 © - Vesti online