Sreda 23.05.2018.
21:44
Vestionline, N1

Kragujevački oružari traže smenu direktora

Đ. Barović
Kragujevački oružari ispred Skupštine Srbije (Foto: Arhiva)

Direktor fabrike, čiju smenu radnici traže, tvrdi da je štrajk neosnovan, prenosi N1

Svi su jutros došli na posao, ali nisu svi radili. Koliko njih je odlučilo da ne uključi mašine i na taj način iskaže protest? Pola fabrike, kako tvrdi direktor, ili čak 80 odsto radnika, kolika je procena štrajkačkog odbora.

- Jutros u 6 je otpočeo štrajk prve smene. Od 7 su došli neproizvodni radnici. Štrajk se odvija i u magacinima i u kancelarijama, na svim mestima gde se naši radnici nalaze. Štrajk će se odvijati i u drugoj i u trećoj smeni. Odziv radnika je na jednom vrlo visokom nivou - kaže Dragan Ilić, predsednik Štrajkačkog odbora "Zastava oružje".

Razloga za to je, kažu štrajkači, više. Između ostalog i dug fabrike koji je premašio 16,5 milijardi dinara. Dug je nasleđen i raste zbog kamata, odgovara direktor Zastave.

- Dug koji je uvećan u odnosu na 2014. godinu se odnosi samo na povećanje duga po osnovu kamate koja je rasla za svaku godinu blizu 500 miliona. Fabrika se ni jednog dinara nije zaduživala za ove 3,5 godine, osim investicionog kredita od dva miliona evra 2015. koji je isključivo usmeren na kupovinu nove opreme - kaže Milojko Brzaković, generalni direktor "Zastava oružje".

Smena direktora tek je jedan u nizu zahteva kragujevačkih oružara. Traže i da firma bude izuzeta od predstojeće privatizacije, a zaposleni iz umanjenja zarada od 10 odsto.

Oružari imaju i dodatne zahteve. Da direktor saopšti rezultate poslovanja i dugove, kao i obezbeđenje pune zaposlenosti svih fabričkih kapaciteta. Oni traže i da se razreše svi savetnici i koordinatori zaposleni u poslednje tri godine.

Potpuno dijametralno suprotna gledišta direktora i štrajkača prete da se pat pozicija nastavi u nedogled.

- Mi naprosto sada kažemo, šta dalje? Ako radnici stvarno to nastave, odseći će granu na kojoj stoje. Biće ugrožene ugovorene obaveze, kupci to ne trpe, otići će - kaže Brzaković.

- Menadžment je dao potpuno neodređene odgovore na naše zahteve. Oni nisu u formi rešavanja, oni su u formi zataškavanja, u formi produžavanja ovakvog stanja kako jeste sada u fabrici - kaže Ilić.

Zbog štrajka, tvrdi direktor, obim proizvodnje koji je u prvom tromesečju porastao za 10 odsto, sada je za 3 odsto u padu. Štrajkački odbor za sutra najavljuje nastavak obustave rada i izlazak radnika van kruga preduzeća.

2024 © - Vesti online