Sreda 23.05.2018.
19:20
R. Patković - Vesti

Više od folklora!

R. Patković
Devojke iz ansambla "Tesla"

Tamošnja mladost predstavlja diku i ponos Srba u ovom nemačkom gradu. Predsednica Jeleka Tomislavka Vulin Mijatović svoju decu pazi sa najvećom pažnjom i nežnošću.

Minulog vikenda Jelek je bio super domaćin nezaboravnog druženja sa članovima KUD-a Kozara iz Gornjih Podgradaca u Republici Srpskoj. Bio je to praznik za oči. Na priredbi za pamćenje bili su i najbolji srpski ansambli Severne Rajne i Vestfalije "Nikola Tesla" - Hagen, Zora - Ratingen, "Njegoš" - Ham, Beli orlovi - Bilefeld i Moravac - Diseldorf.

Ansambli Jeleka (120 članova) bili su super domaćini i kao takvi da su nenadmašivi kao sjajni domaćini. Bilo je pesme i igre u izobilju, a razigrana mladost odvela je više od 500 prisutnih u sve delove starog zavičaja.

Ostvarenje sna

Glavni "krivac" za druženje Kozare i Jeleka je, kako smo saznali, Daco Vujić, pečalbar iz Gornjih Podgradaca. Kako reče, nikada ne bi poverovao da će njegova Kozara zaigrati u Vupertalu. Razmenjeni su i prigodni pokloni a program je besprekorno vodila Nedić.

Poseban i nezaboravan utisak ostavili su folkloraši "Kozare" Igrama sa Grmeča, iz Leskovca i Ponišavlja. Jelek je u svom stilu predstavio Kobišnicu, Rašku, Kordun i Leskovac. Nemanja Panić, predsednik Kozare i sekretar opštine Gradiška i Tomislavka Vulin Mijatović bili su prezadovoljni. Obećali su novo druženje i to na jesen u Gornjim Podgradcima.

Protojerej-stavrofor Jovan Marić blagoslovio je goste i domaćine sa molbom da nastave sa susretima i druženjem za pamćenje, koji razgaljuju dušu i srce.

R. Patković
Grupni portret za uspomenu
2024 © - Vesti online