Sreda 23.05.2018.
12:45
Tanjug, Vestionline

"Skoplje ne zapostavlja saradnju sa Srbijom"

Tanjug/AP
Talat Džaferi: Odnosi Makedonije i Srbije prijateljski

Džaferi je, u izjavi Tanjugu, podsetio da su Makedonija i Srbija u Berlinskom procesu dogovorile da eventualne probleme i nesuglasice rešavaju dijalogom.

On ocenjuje da su odnosi Makedonije i Srbije korektni, prijateljski, ali da ima prostora da se produbi i proširi saradnja u svim oblastima.

Na konstataciju da se percipira da nova vlada u Skoplju nije najpozitivnije nastrojena prema Beogradu Džaferi je odgovorio da su se makedonske vlasti, u spoljnoj politici, usresredile, po pitanju evropskih integracija, posebno na odnos sa Bugarskom i Grčkom, dve zemlje sa kojima je do sada Skoplje imalo probleme na evropskom putu.

- Zbog toga se može steći utisak da zapostavljamo saradnju sa Srbijom - dodao je on.

Naglasio je da je od suštinskog značaja saradnja zemalja u regionu za napredak na evropskom putu.

- Sve vlade u regionu treba da ulože dodatne napore da se ta saradnja produbi - poručio je Džaferi.

Na pitanje da li se može očekivati brzo rešenje za ime Makedonije on je rekao da se razgovori nastavljaju, na nivou šefova diplomatija, u Njujorku.

- Nadamo se da će se naći rešenje koje je prihvatljivo za obe strane. U tome nije najvažnija brzina, već težina i dugoročnost rešenja. Smatram da ne bi trebalo da se opterećujemo vremenskom dimenzijom, već suštinskim stvarima - objasnio je on.

Takođe Džaferi ističe da se ne može očekivati stopostotna saglasnost svih u Makedoniji, ali imajući u vidu da većina građana stoji iza potrebe rešenja problema, ne treba očekivati nestabilnosti.

2024 © - Vesti online