Sreda 23.05.2018.
11:04
Radio Slobodna Evropa

Palmer: SAD ne mogu da se vrate na Balkan, jer ga nikad nisu ni napustile

pixabay.com
 

- Nastavićemo da pružamo podršku kako bi se unapredile ključne ekonomske i demokratske reforme, osnažili vladavinu prava, borili se protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, unapredili bezbednost na granicama, i protivili se onima koji žele da poremete ove procese. Kremlj je sve otvoreniji u svojim aspiracijama - dodao je Palmer.

Pomoćnik državnog sekretara SAD podseća da je Evropska komisija uz Crnu Goru imenovala i Srbiju kao predvodnika evropskih integracija. Dodaje da ogroman značaj za region ima normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

- Srbija čini velike korake ka evropskim integracijama. I Kosovo napreduje, to je mlada demokratija, Priština ostvaruje značajan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a nedavno su ratifikovali i Sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji granica - rekao je Palmer.

Među zemljama regiona, Crna Gora predvodi proces evropskih integracija. Od 33 poglavlja, otvoreno je 30, a tri su privremeno zatvorena. Palmer naglašava da Podgorica sad treba da se fokusira na iskorenjivanje organizovanog kriminala i jačanje ekonomije, a pomenuo je i nedavni napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

- Slobodni mediji su osnova demokratije - poručio je Palmer.

2024 © - Vesti online