Utorak 22.05.2018.
16:10
Vestionline, Tanjug

Vulin pokrenuo lavinu: "Srbija odustaje od EU?"

N. Đurović
Mediji na nemačkom veliku pažnju posvetili rečima Aleksandra Vulina

Bečki dnevnik Prese o tome piše pod naslovom "Srbija razmišlja o promeni politike i okretanju od EU", a nemački Cajt je tekst naslovio gotovo identično sa "Srbija razmišlja o odustajanju od pristupanja EU", kao i mnogi drugi austrijski i nemački mediji, koji su preneli da Vulin ne smatra pomirenje sa Kosovom mogućim i da Srbija razmatra odustajanje od svojih planova za pristupanje Uniji.

Pročitajte još:

youtube.com/Politicarenje 011

Odgovor Fabriciju: Ako je Evropi samo Kosovo važno, Srbija da razmisli...

Austrijski i nemački mediji podsećaju da je Evropska komisija Srbiji stavila u izgled pristupanje Uniji do 2025, ako normalizuje odnose sa Prištinom.

- Ako je za EU ključno rešenje kosovskog problema, problema na čijem nastanku je aktivno učestvovala Unija, onda je vreme da razmislimo o promeni prioriteta u našoj spoljnoj politici - prenose se reči Vulina.

Mediji podsećaju da su se prošle nedelje francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji izjasnili protiv 2025. kao pristupnog datuma. 

Takođe se podseća da EU kao najvažniji uslov u pristupnom procesu Srbije zahteva normalizaciju odnosa sa "Kosovom, gde danas žive gotovo samo Albanci".

- Međutim, srpski nacionalisti od 19.veka Kosovo smatraju srpskom pokrajinom i ne priznaju nezavisnost. Rešenje problema nije na vidiku - konstatuje Cajt.

List navodi i da je uticajna Srpska pravoslavna crkva nedavno upozorila političko rukovodstvo pod predsednikom Vučićem da bi odustajanje od "srca Srbije", odnosno Kosova, bila "veleizdaja".

2024 © - Vesti online