Ponedeljak 21.05.2018.
16:26
Vestionline, Tanjug

Šešelj: Idem u Hrtkovce, gde me svi vole

Tanjug/youtube.com
Lider radikala pazario nekretninu u Hrtkovicma: Vojislav Šešelj

- Idem tamo gde me ljudi vole, gde me svako zna. Narod me je u Hrtkovcima sa oduševljenjem dočekao, a televizije koje su tamo slale ekipe da snime neku negativnu reakciju imale su tešku muku da to i urade - kazao je lider radikala.

Šešelj je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će "bukvalno iz svake kuće" u Hrtkovcima izvesti po jednog svedoka u postupku koji će pokrenuti pred žalbenim većem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu. 

On je dodao da u narednih četiri-pet godina sprema "definitivni obračun" sa Haškim tribunalom, i da će tražiti da mu se omogući žalbu na drugostepenu presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata iz Hrtkovaca.

- Prvostepeno sam oslobođen svih optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a po anglosaksonskom pravu, nemoguće je onome ko je oslobođen u prvom stepenu preinačiti presudu tako da bude osuđen, već se može ići samo na obnovu postupka. To je moguće po kontinentalnom pravu u nekim zemljama, poput Srbije, ali sud tada mora utvrditi da se optuženom omogući žalba u trećem stepenu, što ću i tražiti od Tribunala - rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, sud mora da primeni ili anglosaksonsko, ili kontinentalno pravo, a onda mu mora omogućiti treći stepen, kao redovan pravni lek. 

Šešelj je najavio da će u tom postupku izvesti po jednog svedoka "bukvalno iz svake kuće" u Hrtkovcima, kako Srbe, koji su se tu doselili iz Hrvatske, tako i Hrvate koji i sad tamo žive.

- Srbi će mi dati fotokopije o zameni imovine, kao i izjave pod kojim su uslovima pobegli iz Hrvatske. Pozvaću i sve Hrvate u Hrtkovcima da kažu da li su imali neprijatnosti 1990-ih godina i da li se one mogu vezivati za moj govor 1992. godine u tom selu - rekao je lider radikala.

U slučaju da neko odbije da da iskaz, on je najavio da će podneti zahtev Hagu da izda subpenu, obavezujući sudski nalog za svedočenje. 

- Niko mi neće izbeći svedočenje, ja samo tražim da govore istinu. Nijedan lažni svedok tamo nije ostao neraščupan, nijedan falsifikovani dokument nije prošao, a da nisam dokazao da je falsifikat - istakao je Šešelj.

2024 © - Vesti online