Ponedeljak 21.05.2018.
11:57
sputniknews.com

Šta se zaista krije iza Putinovog buketa za Merkelovu?

EPA/Michael Klimentyev/Sputnik
"Cveće razdora" dovelo do prepucavanja Nemaca i Rusa

Ranije je nemački tabloid "Bild" objavio članak čiji autor smatra da Putinov gest u Sočiju predstavlja "određeni signal". Novinar smatra da u ozbiljnim političkim krugovima nije uobičajeno da se poklanja cveće na sastanku, već je uobičajeno rukovanje.

- Bonton nalaže da kada se održava sastanak sa ženom, individualno ili kada ona dolazi u okviru delegacije, ona dobija cveće prilikom posete. To je toliko elementarni zahtev da se, po pravilu, nigde posebno ne naglašava i fotografije se ne objavljuju. Podrazumeva da je to deo opšte prihvaćenog bontona i to je toliko uobičajeno da se o tome ni ne raspravlja. Zbog toga se stiče iluzija da se ovo retko dešava. Ne, ovo se dešava prilično često - naglasio je Baklanov koji je u periodu 2000-2005. godine bio ambasador Rusije u Saudijskoj Arabiji.

Prema rečima diplomate, ovakav članak je dokaz "nekompetentnosti" novinara i "povećanog stepena zlobe".

- Ovo je nepoznavanje osnove diplomatskog bontona. To je nekompetentan članak koji još jednom svedoči o tome s kim imamo posla. Pre dvadeset godina takav članak ne bi dozvolio nijedan urednik - naglasio je Baklanov.

Putin je u petak održao razgovore s Merkelovom u Sočiju. Ruski predsednik je izjavio da je razgovor bio značajan i pravovremen. Nemačka kancelarka je rekla da je održavanje dobrih odnosa sa Rusijom deo strateških interesa Nemačke.

2024 © - Vesti online