Ponedeljak 21.05.2018.
00:44
Ž. Marković - Vesti

Život teče kao med i vino

Too Negotin
Promocija krajinskih vrednosti

Sajam meda i vina je odavno iskoračio iz lokalnih okvira jer mu međunarodni karakter koji ima obezbeđuju susedi Rumuni i Bugari, ali i izlagači iz regiona. Bio je odlično posećen, sjajno ocenjen i organizovan po meri i starijih i mlađih, i ljubitelja izvornog zvuka, roka i ostalih muzičkih žanrova, uz neizbežnu izvornu muziku.

Sajam meda i vina ostao je veran tradiciji zahvaljujući Turističkoj organizaciji koja je veoma uspešno animirala učesnike da dođu u Negotin i prikažu više nego zanimljivu i raznovrsnu robu koja nastaje u domaćim narodnim radionicama. Gosti su uživali u Etno-danu, koji je bio pravi praznik za oči. Sajam je tokom godina doprineo i razvoju seoskog turizma. U okviru
Etno-dana na centralnom Gradskom trgu na kome su se programi nizali iz sata u sat na oko tridesetak manjih i skoro 40 velikih štandova predstavilo se skoro 150 izlagača iz negotinskih sela, iz Niša, Vranja, Kumanova, Knjaževca, Zrenjanina, Kragujevca i drugih gradova. Svako je u skladu sa svojom delatnošću Sajmu dao posebnu draž bez obzira na to da li je reč o proizvođačima hrane, vina, meda, narodnih jela, kolača, suvenira, nakita ili drugim zanimljivim delatnostima, starim i novim zanatima.

Pčelarski bukvar

Tokom Sajma održana je i završnica tradicionalne manifestacije Susreti sela. Sveukupni pobednik 45. smotre u organizaciji Doma kulture "Stevan Mokranjac" je KUD "Živorad Petrović Dudić" iz Jasenice, drugi je KUD "Voja Čurić" iz Kobišnice, a treće mesto u konkurenciji deset društava iz Krajine je osvojio KUD Floričika iz Jabukovca.

Organizovano je i predavanje za pčelare na kome je o organskoj proizvodnji govorio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Nebojša Nedić, kasnije i jedan od učesnika promocije knjige "Pčelarski bukvar", autora Živojina Bogdanovića, uglednog krajinskog pčelara.

Sajam, održan pod sloganom

"Oni vide med i vino", otvorio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine, kome je pripala čast da na završnoj večeri dodeli priznanja najboljim vinarijama.

- Ovogodišnji Sajam u Negotinu je okupio do sada najveći broj vinara koji su svoje proizvode prijavili za ocenjivanje u želji da provere mesto u sve ozbiljnijoj vinarskoj proizvodnji u Srbiji, pa samim tim i u opštini Negotin, poznatoj po vinogradarstvu. Ova manifestacija beleži uzlazni kvalitativni trend i sve veću posetu i smatramo je uvodom u turističku sezonu koja predstoji i koja će, nadamo se, biti bogata - izjavio je za "Vesti" Dušan Petrović direktor TOON.

Jedna od potvrda uzlazne linije u proizvodnji vina, posebno na području opštine Negotin jeste i činjenica da je stručna komisija sa poznatim srpskim enologom, dr Aleksandrom Petrovićem na čelu, podelila čak 31 zlatnu medalju za kvalitet, 26 srebrnih i 25 bronzanih ili ukupno 82 vinska priznanja.

Zlato su dobila četiri vina iz kategorije rozea, 10 belih, 16 crvenih i jedno slatko.
Za najbolji štand Međunarodnog sajma meda i vina 2018. u Negotinu proglašeno je Licidersko srce-Slatka senzacija Novice Vujičića iz Smederevske Palanke.

Od harmonike do gitare

Odlično posećene koncerte na otvorenom priredili su Đorđe David i grupa Death Sanj, Banatski tamburaši koji su nastupili u pojačanom sastavu sa glumcem Miroslavom Žužićem, Ivana Selakov i novosadski tamburaški sastav La Banda. Na samom otvaranju sajma toplo su prihvaćeni i nastupi najmlađih muzičkih snaga Negotina. Učestvovali su: Mateja Vojvodanović, na gitari, hor Osnovne muzičke škole "Stevan Mokranjac" sa dirigentom Aleksandrom Đukić, sopran Sofija Lazić uz klavirsku saradnju Milje Videnović, harmonikaš Filip Matić i gimnazijalac Aleksandar Ivanov, koji je nastupio uz pratnju gostujućeg orkestra Banatskih tamburaša. Moderator programa bio je Milorad - Miša Ćirić, počasni vitez beogradskog viteškog reda Singidunum.

Priređen je i tradicionalni program "Pozdrav iz Krajine" koji je okupio poklonike tradicije i ljubitelje našeg narodnog melosa. Nastupili su Javor Tufarević i Jovica Miljković, harmonikaši iz Jabukovca, dečja izvorna grupa KUD "Stevan Mokranjac", Etno-grupa Muzičke škole "Stevan Mokranjac", Omladinski folklor Floričika iz Jabukovca, Pevačka grupa Gergina, Vionera Paunović i Balkanski istočnici. Program su uveličali i horovi Vivak Umetničke škole "Stevan Mokranjac" iz Negotina i gostujući Srednje umetničke škole "Ivan Stefan Paulijan" iz Turn Severina u Rumuniji.

2024 © - Vesti online