Nedelja 20.05.2018.
18:31
Vestionline, Tanjug

"Srbija izgubila svaki put kad je slušala crkvu"

A. Čukić
 

Srpska pravoslavna crkva otvoreno preti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će ući u sukob sa njom, narodom i budućim generacijama, ako raspiše referendum za rešenje kosovskog pitanja, iako vlast referendum uopšte i ne pominje, preneli su crnogorski mediji.

Crkveni predstavnici su, kako se navodi, ljuti jer je njihov zaključak o Kosovu sa poslednjeg Sabora gurnut u zapećak, što je logično pošto se zalažu za zamrznuti konflikt koji uopšte ne može biti opcija rešenja za Kosovo.

Podgorička Pobjeda piše da Crkvi smeta što se u medijima ne polemiše o ovom njihovom stavu, što je u autorskom tekstu izneo i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, Velibor Džomić, kao i otvorene pretnje sa početka ovog teksta.

- Ne bih da budem ciničan, ali svakome je prestonica tamo gde mu je kasa. A vrlo dobro popunjena kasa SPC je u centru Beograda. Sve drugo je čista politika i ideološka retorika koju crkva koristi u velikim količinama - kaže istoričar Milivoj Bešlin.

Bešlin je to rekao odgovarajući na pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prestonica i mora biti u svetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

On ističe da je njima kao i njihovim ruskim pokroviteljima u interesu zadržavanje statusa quo, dakle, stanja tzv. zamrznutog konflikta. 

- Preko nerešenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, nerešeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije - kaže Bešlin.

- Nerešeni kosovski problem je stalni izvor nacionalističkog ekstremizma i pomažu se ruske namere da se destabilizuje Balkan - smatra Bešlin.
 

2024 © - Vesti online