Nedelja 20.05.2018.
08:11
www.dw.com, Vestionline

"Kako zaustaviti ovo ludilo? Šta radi politika?"

Tanjug/AP
Srednja škola u Teksasu u kojoj se desilo krvoproliće

Ponovo se postavlja pitanje da li je napad mogao biti sprečen i da li je zakazala politika?

"Šta se krije iza krvoprolića u Teksasu", pita se novinar magazina Špigel.

"Samo tri meseca nakon krvoprolića u srednjoj školi u Parklandu (Florida) kada je ubijeno 17 osoba, Amerika se ponovo suočila sa masovnim ubistvom u jednoj školi. Tužan bilans ovaj put iznosi: deset poginulih, devet učenika i jedan nastavnik, dok je deset osoba ranjeno". 

"U toku ove godine su do sada izvršena 22 napada u američkim školama u šta je uračunata i pucnjava na koledžima i univerzitetima. Ponovo se postavlja isto pitanje kao i kod napada u Parklandu: kako se može zaustaviti ovo ludilo? Šta radi politika?" 

"Predsedniku Trampu u prvoj reakciji nije palo na pamet ništa drugo osim da kaže da je to "tužan, veoma tužan" događaj. Nakon masakra u Parklandu, Tramp je obećao da će učiniti sve da se ovakve užasne stvari više ne ponavljaju. Sada je ponovio to obećanje. Međutim, to je bezvredno sve dok predsednik i njegova stranka odbijaju da obuzdaju lobiste iz NRA", piše Špigel onljan. 

Bezuspešna borba učenika 

"Tramp je izdao celu generaciju", smatra komentator lista Zidojče cajtung . "Nakon krvoprolića u Parklandu se na noge digla jedna cela generacija učenika u nadi da će se konačno nešto pomeriti sa mrtve tačke. Međutim, žalosno je što se ništa nije promenilo. Nakon napada u Parklandu zakon o posedovanju i prodaji oružja nije pooštren. Ono što se promenilo je: malo više novca za sigurnost škola. Dakle, za detektore na metal i treninge za slučaj nevolje. 


Političari su ih ostavili na cedilu. Pre svih predsednik Donald Tramp. Učenici iz Parklanda uopšte nisu tražili mnogo. Međutim, lobi proizvođača i trgovaca oružjem je dosta jak. NRA je uložila mnogo novca u kampanju kojom osporavaju mnoge stvari. U medijima se pojavljuju i teorije zavere u kojim se navodi da je FBI sam inscenirao masakre kako bi naštetio Trampu. Kao dokaz takvoj tezi se navodi otac Davida Hoga, jednog od učenika koji je preživeo napad, i koji zaista radi za FBI." 

"U Santa Feu je izvršen dvadeset drugi napad u ovoj godini na škole u SAD. Biće ih još. Jedna cela generacija raste učeći da se u školi ne može biti siguran. I da joj niko ne pomaže. Moguće je da se neka od traumatizovanih osoba koja je preživela masakr, i sama dohvati oružja. Nasilje se stvara nasiljem. Nasilje oružjem izaziva nasilje oružjem. Tramp se odlučio da živi s tim. Čak i ako zbog toga izdaje jednu celu generaciju", smatra komentator lista Zidojče cajtung.

2024 © - Vesti online