Subota 17.10.2009.
09:50
Tanjug, Reuters

Kopnena ofanziva protiv Talibana

"Kopnena operacija je počela", potvrdio je Rojtersu Tarik Hajat Kan, sekretar regiona plemena pakistanskih Paštuna, ne navodeći nikakve detalje. U Pakistanu je postignut konsenzus javnog mnjenja da se sa Talibanima postupa bez imalo milosti jer predstavljaju "vrlo opasnu pretnju za bezbednost i suverenitet zemlje." Vojska se još nije oglasila u vezi sa operacijom, ali je prethodno, najavljujući ofanzivu, saopštila da će u akciji učestvovati oko 28.000 vojnika i da je u petak u region stiglo još oko 500 komandosa. Na položajima su već razmešteni tenkovi i artiljerija.

Procenjuje se da se u Južnom Vaziristanu krije oko 10.000 ekstremnih talibana.

Vojska je proteklih dana pojačala vazdušne i artiljerijske napade na položaje pobunjenika kako bi im oslabila odbranu, a iz regiona je dosad pobeglo oko 80.000 civila.

General Ašfak Kajani

General Ašfak Kajani obavestio je juče vladu i lidere stranaka o kopnenoj operaciji i svi su se složili u oceni da ekstremisti predstavljaju ozbiljnu pretnju suverenitetu i integritetu zemlje.

U međuvremenu, u eksplozijama bombi na putu u Južnom i Severnom Vaziristanu ubijena su trojica, a ranjena petorica vojnika.

Pakistanska administracija se već dugo sukobljava sa militantnim Talibanima, ali je situacija eskalirala nakon  terorističkih napada na vojna postrojenja u Ravapindiju. Tada su Talibani držali kao taoce tridesetak obaveštajnih oficira pakistanske vojske koja je bila primorana da situaciju reši upadom komandosa prilikom koga je poginulo nekoliko osoba sa obe strane.
 

2024 © - Vesti online