Subota 19.05.2018.
11:20
A. Vučićević - Vesti

"Vesti" u Banjaluci na Evropskoj smotri folklora (FOTO)

Najmasovniju, 23. Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i srba u regionu svečano je otvorio ministar prosvete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević.

- Ovo je izuzetan kulturni susret. Smotra je prava prilika da se predstavi srpska kulturna tradicija.. Način da promovišemo posebnost srpske kulturne baštine, ali i da mladima kako ovde tako i u rasejanju pokažemo bogatstva srpskog folklora - rekao je dr Malešević.

Otvaranju je prisustvovao i Vukman Krivokuća iz Uprave za dijasporu ministarstva spoljnih poslova. Istakao je da je Vlada Republike Srbije prepoznala ovu manifestaciju kao značajnu.
- kolo je simbol zajedništva i samo tako možemo opstati - rekao je Krivokuća.

Smotra je počela nastupom SC "Štutgart" iz Nemačke. Oni su izveli "Igre Vranjanskog polja" pod kreativnom palicom Saše Bogunovića.

Nakon njih nastupio je domaći ansambl iz Brčkog KUD "Ilićka", sa koreografijom "Sarajevsko polje i planine".

Inače, na tvrđavi Kastel je bilo živo od ranog jutra, pošto su predstavnici društava imali probe i vršili poslednje pripreme za manifestaciju.

Na smotri će učestvovati između 65 i 70 kulturno-umetničkih društava sa oko 4.000 članova iz 14 evropskih zemalja, kao i više od 2.000 ljudi koji dolaze da podrže i gledaju smotru.

Na ovogodišnjoj smotri u okviru revijalnog programa nastupaju folkloraši iz Čikaga i Milvokija. 

Organizatori smotre su Kulturno-umetničko društvo (KUD) Piskavica i Savez srpskih udruženja Nemačke, a Vesti su i ove godine generalni pokrovitelj.

2024 © - Vesti online