Petak 18.05.2018.
15:56
Politika

Politika: MMF nije Srbiji odobrio aranžman

pixabay.com
 

Očekuje se da će pregovori biti okončani u junu, a prema nezvaničnim informacijama Politike, aranžman je dogovoren samo u načelu, ali, iz proceduranih razloga, konačan dogovor sada ne može da bude postignut. 

Glavni razlog je to, kako kaže izvor lista, što Srbija posle ostavke Dušana Vujović nema ministra finansija zbog čega Bord direktora MMF-a ne može da odobri program koji se stručno zove instrument koordinacije politika (PCI). 

Oko svega ostalog, pregovarači su se složili, ali je Vladi preporučeno da nađe pravni način kako će rešiti problem sa Zakonom o privremenom umanjenju penzija. 

Zbog toga će se misija predvođena Džejmsom Rufom u Beograd ponovo vratiti u junu kako bi stavila tačku na pregovore koji su sada započeti. Očekuje se da Srbija novog ministra finansija dobije u narednih 15 dana. Procedura ove finansijske institucije je takva da nekoj zemlji ne može da odobri program ako je ministar finansija u ostavci. 

Međunarodni monetarni fond u saopštenju nakon posete Srbiji navodi da će se pregovori o novom aranžmanu biti nastavljeni nakon izbora ministra finansija. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Misijom MMF-a u Beogradu, a u saopštenju Predsedništva posle sastanka se navodi da je izrazio spremnost da razgovara sa premijerkom o pronalaženju načina za povećanja penzija tako da svi penzioneri budu zadovoljni. 

2019 © - Vesti online