Subota 19.05.2018.
00:50
Z. Mirković - Vesti

Nemanjići, ponos Srbije

Vesti
Najslavnija dinastija: Nemanjići su Srbima ostavili državnost, kulturu, duhovnost

Tanja Janković je održala i radionicu kaligrafije za decu polaznike Prosvjetine škole srpskog jezika, koja je izazvala veliko interesovanje i oduševljenje prisutnih mališana, ali i brojnih odraslih prijatelja našeg jezika i ćirilice.

Muldimedijalni video- projekat i prikazani kratki film, čiji je autor Dušan Todorović, posvećeni su najslavnijoj srpskoj dinastiji i njenom značaju za državotvornu istoriju, kulturu, duhovnost i umetnost kod Srba. Izvanredan program upotpunilo je vizuelno i zvučno oživljavanje jednog od najbitnijih istorijskih razdoblja vladarske loze koja je stolovala srpskim zemljama više od dva veka i dala jedanaest vladara, koji su od raških velikih župana postali kraljevi i carevi, ali i svetorodni Nemanjići.

Zapostavljeno blago

Tatjana Janković, filolog iz Beograda je istakla da su tematski okvir Nemanjići, koji su kao i brojno srpsko književno blago, zapostavljeni.

- Sveti Sava je bio vizionar i znao je koja je važnost knjige, pa se u njegovo vreme pisalo na pergamentu u manastirskoj prepisivačnici. U Hilandarskoj riznici ima više od 11.000 strana pisanih rukom. Naš zadatak je da osvetlimo značaj zapisa u srednjem veku, a na nama je da snosimo ličnu odgovornost za ono šta pišemo i kako govorimo. Naš srpski narod ima sjajnu prošlost, zakone i crkvenu istoriju - naglasila je Jankovićeva.

Janja Todorović, autorka knjige "Anđeo pokajanja" je naglasila da nijedna država na svetu, osim Srbije, nije dala 12 vladara iz iste loze, koji su se pred smrt zamonašali, a potom su posle smrti kanonizovani za svetitelje.

- Nemanjići su dali identitet srpskom narodu. Zaveštali su srpskom narodu državotvornost, crkvenost i zadužbinarstvo. Zemlju su učinili nezavisnom. Jedini su gradili zadužbine i van granica svoje zemlje: u Dalmaciji, na Svetoj gori, Palestini... Srbi su narod koji voli svoje Nemanjiće, a Sveti Sava je duhovna svetlost Srba. On ima univerzalnu dimenziju. Pet naših manastira, koje su sagradili Nemanjići, svetska su kulturna blaga pod zaštitom UNESKO-a - zaključila je književnica Todorović.

Vesti
Decu oduševila kaligrafija

Povelja za Vjeru

Kao malo iznenađenje, prof. Mijalković, predsednik bečkog odbora Prosvjete istakao je da će dr Vjeri Rašković, doajenu srpske kulturne scene u Beču i jednoj od utemeljivača Prosvjete, 16. juna biti uručena Povelja Prosvjete za doprinos u radu društva na očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Dr Vjera Rašković Zec se posebno zahvalila dr Zorici Mijalković kao najhumanijem lekaru u Beču, Srđanu Mijalkoviću i Prosvjeti koji su uz književnost kojom se bavi, bili spas za sve, kako je rekla, njene životne traume.

2024 © - Vesti online