Petak 18.05.2018.
20:35
Ž. M. - Vesti

"Vesti" predstavljaju učesnike evropske smotre folklora u Banjaluci

Vesti
SKUD "Petar Kočić" iz Soloturna

Najveći uspesi kluba su dve srebrne plakete na evropskim smotrama 2002. i 2005. godine
"Petar Kočić" će nastupati na Evropskoj smotri u Banja luci izvesti koreografiju "Igre Donje Jasenice". Autor koreografije je Dejan Trifunović, muzičkog aranžmana Sorin Boljanac, a umetnički rukovodioci su Marina Botić i Ana Željković.

Vesti
KUD "Karađorđe" iz Berna

KUD "Karađorđe" - Bern

Kulturno-umetničko društvo "Karađorđe" osnovano je 1994. godine u Bernu kao sekcija Jugoslovenske (danas Srpske) dopunske škole. Posle godinu dana društvo postaje samostalno. Od prvog dana "Karađorđe" i svi njegovi članovi imali su zajednički cilj: da kroz lepotu igre i pesme neguju i prikažu srpsku tradiciju i kulturu u Švajcarskoj.

Ovo udruženje je godinama među uspešnim i zapaženim društvima u dijaspori. Brojni nastupi, učestvovanja na smotrama, osvojene nagrade i priznanja potvrda su kvaliteta rada ovoga društva. KUD "Karađorđe" danas ima 90 aktivnih članova podeljenih u četiri kategorije: juniorski, omladinski, prvi i veteranski ansambl.

Bogatim repertoarom igara i pesama iz različitih krajeva Srbije, društvo je potvrdilo da je dobar čuvar i ambasador narodne umetnosti. U bogatoj kolekciji nošnji imaju i originalne primerke stare više od 100 godina. U Banjaluci će "Karađorđe" odigrati koreografiju "U selu kavga golema". Autor koreografije je Zvezda Đurić, muzički aranžman potpisuje Darko Ćitić, a umetnički rukovodilac ovog udruženja je Marina Beljić.

2024 © - Vesti online