Subota 19.05.2018.
00:40
Đ. Barović - Vesti

Sin Ratka Mladića: Doktor Falke mora na sud!

EPA/Peter Dejong
Propusti u lečenju: Ratko Mladić

Sin bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS Darko Mladić kaže za "Vesti" da ova odluka pokazuje kako je Sudski mehanizam nastavio sa praksom Haškog tribunala u kome je u više navrata pokazana pristrasnost u slučaju njegovog oca.

- Nismo tražili ništa više, već da nam se dozvoli da pravdu potražimo na nekom sudu tako što ćemo predočiti dokaze o konstantnoj i namernoj nebrizi kada je reč o lečenju mog oca. Sudski mehanizam je trebalo samo da dozvoli da se doktoru Falkeu ukine imunitet kako bismo imali mogućnost da ga tužimo. Na ovaj način je još jednom pokazana pristrasnost, s tim što je sada ona predočena potpuno ogoljeno - tvrdi Darko Mladić.

U odluci Sudskog mehanizma se tvrdi da u zahtevima odbrane nisu navedeni dovoljni razlozi za "uverenje da je neko iz osoblja u pritvoru možda postupio tako da bi to bilo nepoštovanje suda".

Borba za život

- Ne predajemo se, već nastavljamo borbu da spasemo život mom ocu. Iskoristićemo sve mogućnosti koje imamo u ovom sudu, uključujući i žalbu na ovu odluku - zaključuje naš sagovornik.

Darko Mladić kroz gorak osmeh konstatuje da je odbrana predočila ne samo dovoljan broj dokaza, već i sasvim konkretnu dokumentaciju.

- Međutim, prava istina je da Sudski mehanizam uopšte nije razmatrao neke predočene činjenice i to, sada je jasno, one koje im nisu odgovarale da vide. Mnogi dokazi su čak izostavljeni iz razmatranja i to bez ikakve argumentacije - komentariše Mladić.

Odbrana generala Ratka Mladića javnosti je u februaru ove godine predočila dokaze o brojnim kontroverzama medicinskog osoblja kada je reč o lečenju njihovog branjenika. Zbog toga su zatražili da doktor Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda.

Mlađi unuk u poseti

Darko Mladić kaže da se svakodnevno čuje sa svojim ocem, a da će danas otputovati u Hag kako bi ga video, jer mu se zdravstveno stanje ne popravlja.

- Moj otac je ozbiljno bolestan i to je činjenica. U posetu sam poveo i mlađeg sina Aleksandra jer voli da priča sa svojim unucima, to mu pomaže - otkriva Darko Mladić.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić u tom zahtevu su podsetili da je doktor Falke sa svojim saradnicima više godina odbijao da odbrani omogući pristup istoriji bolesti, a zatim i da je upravo on neopravdano sprečio dvoje lekara iz Srbije da pregledaju generala Mladića pre nego što mu je, 22. novembra prošle godine, Haški tribunal izrekao kaznu doživotnog zatvora.

- Činjenica je da je doktor Falke namerno prikrivao nalaze o pogoršanom generalovom zdravstvenom stanju, te da optuženom i njegovoj odbrani nije pravovremeno dostavljao medicinske nalaze. Takođe je činjenica da je upravo ovaj lekar 18. i 19. decembra sprečio specijaliste iz Srbije da obave EKG pregled Mladićevog srca, iako je to bilo predviđeno programom posete - podseća Darko Mladić i dodaje da odbrana njegovog oca neće odustati od svojih zahteva.

2024 © - Vesti online