Četvrtak 17.05.2018.
20:03
aljazeera.net

Erdogan vodi islamski pokret protiv Izraela

Epa/Turkish presidential press office
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Erdogan je obavio i niz razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom.

Novinska agencija Anadolija prenosi, pozivajući se na izvore iz Predsedništva Republike Turske, da su Erdogan i Rohani tokom telefonskog razgovora razmatrali trenutnu napetost u regionu, kao posledicu premeštanja američke ambasade u okupirani Jerusalim i napada okupacionih snaga na Palestince u Gazi.

Prema izvorima, obe strane naglasile su važnost održavanja vanrednog samita čelnika zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) kako bi se doneo zajednički islamski stav, i da će nastaviti pratiti razvoj događanja na nivou UN.

U saopštenju iranskog predsedništva navodi se da je Rohani rekao Erdoganu da je potrebna jedinstvena i snažna islamska akcija protiv Izraela, dodajući da se regionalne politike predsednika Trampa zasnivaju na pogrešnim računicama, što zahteva jedinstven odgovor muslimanskog sveta.

U saopćenju se dodaje da je Erdogan iranskom kolegi rekao da se protivi svakom mirovnom projektu koji ne garantuje prava Palestinaca. Naglasio je da je premještanje američke ambasade ohrabrilo izraelske zločine, ističući da je došlo vrijeme da se islamske zemlje okrenu prema Palestini.

U istom kontekstu Erdogan je razgovarao telefonom i sa svojim ruskim kolegom Putinom o poslednjim događanjima u Gazi. Tokom razgovora istakao je da je krajnje sramotno što su Palestinci izloženi brutalnim napadima pred očima celog sveta.

Dvojica predsednika razgovarala su i o vanrednom samitu OIC-a, na kojem će se razgovarati o poslednjim događanjima na palestinskoj teritoriji. U saopštenju iz Kremlja navodi se da je Putin izrazio duboku zabrinutost zbog broja žrtava u Gazi.

2024 © - Vesti online