Četvrtak 17.05.2018.
16:41
M. Đorđević - Vesti

Ono naše što nekad bejaše: Tarzan u Beogradu

wikipedia.org
 

Svega dve nedelje pošto je pokrenut prvi specijalizovani magazin "Strip", već aprila 1935. počeo je da izlazi konkurentski "Crtani film". Za svega godinu i po trajanja objavio je čak 158 svezaka, a imao je redakciju i u Zagrebu.

U "Crtanom filmu" je prvi put kod nas objavljen čuveni junak Hala Fostera "Tarzan", kao i "Džim iz džungle" Aleksa Rejmonda. Ovaj magazin je objavljivao i Mek Manusovu "Porodicu Tarana".

Na kioscima u predratnoj Srbiji pojavili su se još mnogi časopisi sa stripovima, od kojih su najvažniji "Mika Miš", "Mikijevo carstvo" i "Politikin zabavnik". Svi su prekinuli izlaženje ratne 1941. godine. Pored njih je bilo mesta i za magazine kraćeg daha kao što su "Mikijeve novine", "Zabavnik", "Veseli zabavnik", "Crveni vrabac", "Truba", "Tarcan", "Plavi zabavnik", "Paja Patak".

"Robinzon" je objavio svega 12 brojeva, ali je doneo i danas popularne stripove "Brik Bradford" i "Mandrak Mađioničar". Najvažnije savremene inostrane autore i stripove kao što su "Fantom", "Tim Tajlor", "Tarzan", "Princ Valijant" donosio je "Mika Miš", dok je "Mikijevo carstvo" uglavnom popunjavano delima domaćih crtača.

Crtača pojeo mrak

Za crtača Nikolu Tiščenka zna se samo da je poreklom Rus iz Ukrajine. U Beograd je došao posle Oktobarske revolucije i bio đak beogradske Državne umetničke škole. Bio je jedan od stalnih saradnika "Ošišanog ježa", od osnivanja 1935. godine do gašenja lista u vreme bombardovanja Beograda. Posle tog datuma, 6. aprila 1941, o Tiščenku se više ništa nije čulo.


 

2024 © - Vesti online