Četvrtak 17.05.2018.
20:35
Vestionline

Kopečni: Iz puzajuće diktature Srbija prešla u otvorenu

PSG
Prof. dr Miroslav Kopečni

Kopečni je dodao da su "penzije životno pitanje za 1.7 miliona penzionera, ali posredno za polovinu građana Srbije, konfiskovane su pre nekoliko godina, a sada Vučić na najgrublji način krši Ustav odlučujući o njihovom iznosu".

- Konfiskacija penzija nije imala značajnijeg efekta na finasije Srbije prema rečima svih relevantnih ekonomista, ali jeste na penzionere i vladavinu prava i to poguban. PSG kad bude preuzeo odgovornost za vođenje države predložiće zakon kojim će ova nepravda biti ispravljena, a oduzeti iznosi vraćeni - istakao je Kopečni.

On je kazao da su penzije ekonomsko pitanje samo za one koji ih primaju, dok su političko za one koji barataju njima.

- Ustavni sud je tada doneo odluku da Zakon o privremenom oduzimanju penzija nije u suprotnosti sa Ustavom, iako to nije tačno. Zakon je ograničio da to traje do 2017, a mi smo ušli u 2018. godinu, ništa se nije dogodilo i ne bi se dogodilo da Međunarodni monetarni fond nije pokrenuo pitanje penzija - rekao je Kopečni i dodao da je "Vučić donošenjem tog Zakona ozbiljno prekršio Ustav".

Prema njegovim rečima, niko u zemlji nema pravo da krši Ustav i ponaša se diktatorski.

- U ovoj zemlji sve rešava jedan čovek. On je doneo odluku o ukidanju penzija, o smanjenju penzija za 22 ili 25 odsto, kako je kome zapalo, i on donosi odluku kome će taj novac da vratim - rekao je Kopečni.

2024 © - Vesti online