Petak 18.05.2018.
03:30
Vesti

Oprez: Na mnogim mestima zabranjeno - fotografisanje

pixabay.com
Oprezno sa kamerom: Nije svuda dozvoljeno "škljocati"

Ako, ipak, ne uspete da odolite porivu da izvadite foto-aparat budite spremni da će vas vređati, napisati novčanu kaznu ili čak i uhapsiti!

Verovali ili ne, nadaleko čuvena ulica Crvenih fenjera, tačnije rečeno kvart u Amsterdamu u koji se odlazi zbog brojnih bordela i "prijateljica noći" koje sede po izlozima. Ni obični prolaznici, a još manje čuvari ili gazde ovih lokala, ne vole da bilo ko upire objektive u njihove radnice. U najboljem slučaju oteće vam kameru i tresnuti o zid, ali može da se desi i da takvog prestupnika - pretuku.

Ako se nađete u Londonu, možete slobodno da slikate sve i svašta. Ali, u slučaju da imate i najmanju nameru da, recimo, fotografiju Trafalgar skvera iskoristite u komercijalne svrhe, bolje ne počinjite ništa bez dozvole gradonačelnika.

S druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama možete da fotografišete bilo koju gradsku ili istorijsku znamenitost, ali nikako ne pokušavajte da slikate privatne kuće, travnjake, automobile...

Amerikanci su izuetno osetljivi na privatnu svojinu i pozvaće prvog policajca ako posumnjaju da ste im ugrozili intimu.

U Japanu nikako ne pokušavajte da slikate neke hramove i kipove Bude. Za pojedine zabrana važi u određeno doba godine, za druge je stalna, pa se turistima preporučuje da obavezno pažljivo pročitaju natpise upozorenja na postavljenim tablama.

Da li ima sličnosti između Alžira i Južne Koreje? Ima, naročito kad je u pitanju fotografisanje pripadnica lepšeg pola. Na severu Afrike ne pokušavajte da slikate neku lepu devojku bez pristanka njenog oca ili brata. A na ulicama Seula, uprkos tome što dame mogu da budu i slobodnije obučene, za jednu najobičniju fotografiju možete da platite kaznu i od 7.000 evra ili se nađete iza - zatvorskih rešetaka.

Nigde bez vodiča

Retki su srećnici koji dobiju dozvolu da uđu u Severnu Koreju, a ako se tamo kojim slučajem i nađu moraju da znaju da je fotografisanje - najstrože zabranjeno. Bolje rečeno, ni slučajno ne izlazite iz hotela bez pratnje vodiča. On će vam reći i da li u nešto uopšte smete da uperite objektiv foto-aparata.
Slično je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde za neovlašćeno slikanje možete da budete "lakši" za 1.500 evra i još da na sudu dobijete zatvorsku kaznu od tri meseca. Fotografisanje mostova, trgova, zgrada vlade i palate šeika - ni pod razno.

2024 © - Vesti online