Četvrtak 17.05.2018.
16:42
Tanjug, Vestionline

Zaev: Spor oko imena se mora rešiti pre juna

EPA/ Hayoung Jeon
Zoran Zaev: Imamo opciju koja je prihvatljiva za obe strane

Zaev je novinarima rekao da dogovor oko tog višegodišnjeg spora zavisi od mnogo faktora i da čak, kako kaže, ako ne dođe do dogovora u junu, napori za nalaženje problema će biti nastavljeni.

- Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obe strane - rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji reč.

Dodao je da će konsultacije biti nastavljene, te da veruje da će, ako to bude moguće, rešenje biti pronađeno.

Sastanak Saveta EU zakazan je za 25. i 26. jun u Briselu.

Ukoliko do tada bude postignut napredak u rešenju problema imena Makedonije, ta zemlja ima šansu ne samo da započne pregovore o članstvu u EU, već i da se priključi NATO-u.

Pokušaji Makedonije da se priključi NATO i EU dugi niz godina blokira Grčka, koja smatra da pod sadašnjim imenom Republika Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema severnoj grčkoj pokrajini istog naziva. 

- Dvojica premijera su zabeležila napredak u pronalaženju rešenja - tvrdi Zaev.

Oni su, kazao je, razmatrali moguće opcije "kreativnih rešenja" koje je makedonska strana predstavila u završnoj fazi pregovora.

Zajev je rekao i da su od danas prijateljski odnosi Makedonije i Grčke još jači, te da garantuje da će njegova zemlja, kada je o članstvu u EU reč, imati jake institucije i vladavinu pravu, kao i da će obezbediti šansu za mlade.
 

2024 © - Vesti online